Sorodne objave

 

Na Generalnem sekretariatu Interpola v Lyonu je 26. in 27. novembra 2014 potekalo 68. zasedanje Evropskega komiteja Interpola, ki se ga je udeležil predstavnik slovenske policije Borut Selan, vodja Sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje Uprave kriminalistične policije.

Evropski komite je izvršilni organ Interpola v naši regiji, ki ga sestavlja osem predstavnikov Nacionalnih centralnih birojev Interpola, ki so izvoljeni za štiriletni mandat in se srečujejo trikrat na leto. Evropski komite je odgovoren za obravnavo, posvetovanje ter preučevanje strategij, politik in praktičnih zadev, ki izhajajo iz sodelovanja v boju proti kriminaliteti v evropski regiji. Podaja tudi priporočila Evropski regionalni konferenci, ki je najvišji upravljavski organ organizacije v evropski regiji.

DSCN0777

DSCN0765

Zasedanju je predsedoval Matyas Hegyaljai, predstavnik Madžarske, glavne teme pa so se osredotočala na okrepitev rabe globalne podatkovne baze Interpola o ukradenih in izgubljenih dokumentih, potrjen je bil Evropski akcijski načrt za obdobje 2014 - 2016, predstavljeno je bilo tudi sodelovanje Interpola z Evropsko unijo in Europolom ter aktivnosti mrež Interpolovih kontaktnih oficirjev.

SPA 7782

Zasedanja so se udeležili člani Evropskega komiteja iz Estonije, Izraela, Ruske Federacije, Francije, Švedske, Italije, Madžarske in Slovenije, predstavnik Posebnega predstavništva Interpola pri EU v Bruslju, Uradnik za zvezo Interpola pri Europolu in Uradnik za zvezo Europola pri Interpolu ter predstavniki Generalnega sekretariata Interpola. Slovenski predstavnik v Evropskem komiteju, v skladu z odločitvijo vodij Nacionalnih birojev Jugovzhodne Evrope poleg slovenskih predstavlja tudi interese Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije in Makedonije.

DSCN0773

Borut Selan z Gennarom Capoluongom, vodjem službe za mednarodno policijsko sodelovanje Italije, s katerim sta bila leta 2010 izvoljena za člana Evropskega komiteja Interpola