Sorodne objave

 

Le vrhunska usposobljenost in popolna uigranost ter zaupanje med reševalcem in posadko helikopterja vodi k uspešno opravljeni nalogi. Pripadniki Posebne policijske enote – Gorske enote in Letalske policijske enote so danes, 20. maja 2011, šefom policij iz Zahodnega Balkana pokazali enega najbolj zahtevnih manevrov letalskega reševanja.

IMG 1386

Po scenariju sta se pri plezanju poškodovali dve osebi. Najprej so težje ranjenega oskrbeli in v helikopterski reševalni vreči z elektromotornim vitlom ob spremljavi policista letalca dvignili v helikopter. Nato se je do drugega, ki je obvisel na vrvi v steni, iz helikopterja spustil drugi policist letalec. Ponesrečenega je pripel nase, v zraku odrezal njegovo vrv, na kateri je ponesrečeni plezalec visel, nakar se ju je skupaj dvignilo v helikopter.

balkanPrikazno vajo so si v okviru programa dvodnevnega srečanja ogledali tudi šefi policij Zahodnega Balkana z delegacijami.


Generalni direktor policije Janko Goršek jim je na ta način želel prikazati specifične naloge slovenske policije s poudarkom, da je treba posebna znanja in veščine ne samo ohranjati, ampak tudi razvijati naprej na vseh področjih policijskega dela, tako znotraj posamezne policije, države, kot regije in širše.

Tukaj je še enkrat izpostavil že zdaj visoko raven sodelovanja med njimi, ki jo je moč še nadgraditi. Pričakuje izmenjavo izkušenj in s pripadniki gorske in letalske enote jim je pokazal primer enega od specifičnih znanj, ki ga lahko slovenska policija ponudi njim.


Zvočni posnetek izjave generalnega direktorja policije Janka Gorška ob izteku srečanja s kolegi iz tujine 

Zvočni posnetek izjave generalnega direktorja policije Janka Gorška o današnji prikazni vaji  

IMG 1389

Vodja gorske enote policije je Robert Kralj. Enota ima 40 pripadnikov. Pripadniki slovenske gorske policijske enote sodelujejo v policijskih nalogah na zahtevnih območjih kot je visokogorje in težko dostopen teren, in sicer pri preiskovanju kaznivih dejanj, vzdrževanju javnega reda in miru, iskanju pogrešanih oseb, ugotavljanju kršitev vožnje z vozili v naravnem okolju.Sodelujejo tudi v ekipah za reševanje v gorah na klasičen, glede helikopterskega gorskega reševanja pa so v Sloveniji pionirji.

Specializirano in bogato znanje ter več kot 30 let dolge izkušnje so si ti policisti pridobili z rednim in nenehnim usposabljanjem in urjenjem ter preigravanjem različnih scenarijev. Izobražujejo se doma po programu policije in po programu zaščite in reševanja, mednarodne izkušnje pa dobijo z aktivnim delom v združenju Ikar, kjer na vsakoletnih srečanjih posamezne države predstavijo izstopajoče dogodke, novitete in kjer tudi sprejemajo priporočila za nadaljnje delo na tem področju.

Gorski policisti so na dnevni pripravljenosti, podnevi in ponoči, zavedajoč se, da so z vsakim odhodom v visokogorje in na zahtevno območje v nevarnosti tudi njihova življenja. Nič manj niso tvegane vaje, kot smo enot takšnih videli danes. Tudi zato sta njihovo vrhunska usposobljenost in uigranost neprecenljivi.

Današnja vaja je bila hkrati zadnje usposabljanje pripadnikov gorske enote za izvajanje policijskih nalog zaščite, reševanja in pomoči s helikopterjem pred turistično sezono. Ker je pričakovati, da bo v gorah poleti še več obiskovalcev kot lani, bi ob tej priložnosti tudi opozorili na večjo previdnost v gorah.

Vse pohodnike, planince, druge obiskovalce gora opozarjamo, da  morajo biti na pot dobro, ker lahko za varnost v prvi vrsti lahko največ naredijo sami. In naj vas lepo vreme v dolini ne zavede. V tem času so v visokogorju še vedno zimske razmere in zato je potrebna zimska oprema.