Sorodne objave

 

Policisti smo se odzvali vabilu prvošolčkov Osnovne šole narodnega heroja Rajka Hrastnik in jih danes, 4. februarja 2010, obiskali. Otrokom smo svetovali, kako prijetno in varno preživeti prosti čas na snegu, oni pa so nam pripravili nekaj zanimivih točk.

IMG 5399

Prvošolčke v Hrastniku so obiskali direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret, ki je tudi sam nekoč obiskoval to osnovno šolo, ter policisti Policijske postaje Hrastnik: komandir Zoran Obrez, pomočnik komandirja Damjan Gajšek in vodja policijskega okoliša Marko Šlenc. Svoje delo pa so otrokom predstavili tudi vodnik službenega psa Janez Tonejc ter policista konjenika Urban Ahačič in Aleš Gorenc.

Otroci so nam pokazali, česa vse so se o varnosti naučili. Vodjo policijskega okoliša, ki jih tudi sicer večkrat obišče, so presenetili s svojim znanjem, saj so pravilno odgovorili na skoraj vsa vprašanja o cestnoprometnih pravilih, veliko pa so vedeli povedati tudi o varnosti na smučiščih.

IMG 5053

 Skupaj s policistom so otroci obnovili cestnoprometna pravila, ki so jih že predelali v začetku šolskega leta, policist pa jih je opozoril tudi na pomen vidnosti, ko hodijo ob cesti (na nošenje svetlih oblačil, kresničk, odsevnih trakov).
IMG 5062

"Takole je šlo po klancu! Vuššššš!"


Med najbolj aktualne preventivne vsebine v tem času sodita predvsem varnost na smučiščih in varno preživljanje zimskih počitnic, ko bodo otroci udeleženi v številnih aktivnostih na snegu (smučanje, drsanje, sankanje, kepanje itd.). Zato je vodja policijskega okoliša prvošolcem svetoval, kako prijetno in varno preživeti prosti čas (tudi počitnice) na snegu, jim razložil 10 FIS pravil, poudaril pomen nošenja čelade itd.

Da bi svoje znanje še bolj utrdili, jim je policist razdelil zloženke, na katerih so predstavljena mednarodna vedenjska pravila za obnašanje na smučiščih, za domačo nalogo pa so dobili tudi pobarvanke z enako tematiko. 

Pobarvanka - otroci barvajte FIS pravila za smučanje in učite se!

IMG 5104

Otroke in policiste je nagovorila ravnateljica Darja Markelj, ki se je policistom zahvalila za obisk.


Po predavanju smo se odpravili na bližnje drsališče. Tam so otroci pripravili kviz, s katerim so nam ponovno dokazali, da je njihovo poznavanje varnosti cestnega prometa odlično. Kljub hladnemu vremenu so prvošolčki še deklamirali in zapeli nekaj pesmic.

IMG 5127

"Čez cesto greš, ko je zelena!"


Nato sta vodnik in službeni pes Arni pripravila zanimivo točko. Otroci so navdušeno ploskali vragolijam, ki jih je izvajal policijski kuža, in z zanimanjem spremljali vsak njegov gib.

IMG 5269

IMG 5416

Prvošolčke sta obiskala tudi policista konjenika. Predstavila sta jim delo policistov na konjih, otroci pa so lahko konje tudi pobožali. Imeli so veliko vprašanj, na katera so policisti z veseljem odgovarjali.

IMG 5632

Otroci so navdušeno ploskali akrobacijam, ki jih je izvajal policist konjenik.


Pri oblikovanju vedenja otrok imajo starši najpomembnejšo vlogo, za njihovo varnost pa poleg njih in učiteljev skrbimo tudi policisti. K aktivnostim državnih institucij, odgovornih za varovanje otroka in njegovih pravic, se tako z nasveti in opozorili za večjo varnost otrok v prometu, doma in v šoli zato pridružujemo tudi policisti. 

IMG 5352

Ker se zavedamo, da je vzgoja za varnost zelo pomembna, otrokom namenjamo kar nekaj preventivnih projektov in aktivnosti. Med številnimi projekti, ki jih izvajamo, so javnosti bolj znani predvsem naslednji:

  • Otrok - policist za en dan, ko otroci obiščejo policijske enote,
  • Varna pot v šolo, kjer otroci skupaj s policistom "proučijo" pasti, ki nanje prežijo na poti v šolo,
  • Zberi pogum in povej, preko katerega se otroci učijo prepoznavanja posameznih oblik nasilja in način, kako se nasilju upreti, ter
  • Policist Leon svetuje, ki otroke seznanja o nevarnostih, s katerimi se lahko srečajo v vsakdanjem življenju, ter jim svetuje o primernem samozaščitnem oziroma preventivnem ravnanju.

Dogodki, kot je bil današnji obisk prvošolcev v Hrastniku, so priložnost, da otrokom privzgojimo zavedanje, kako pomembna je varnost, in da lahko k njej veliko prispevajo tudi sami. Hkrati jim s takšnimi aktivnostmi sporočamo, da se lahko na policijo kadarkoli obrnejo po pomoč in nasvet, saj jim bomo vedno stali ob strani.


Še več utrinkov z obiska v Hrastniku ...