Sorodne objave

 

V vasi Vrata Megvarje na avstrijsko-italijanski meji so se v petek, 17. aprila 2015, sestali šefi policij Slovenije, Avstrije in Italije, da bi slovesno obeležili 10. obletnico trilateralnega centra za policijsko sodelovanje.

Trije sefi policij Megvarje

V desetih letih od svoje ustanovitve je trilateralni center v Vratih Megvarje, v katerem delajo slovenski policisti skupaj s predstavniki avstrijske in italijanske policije, povsem upravičil začetna pričakovanja, so se strinjali govorci na slovesnosti. Na fotografiji so generalni direktorji italijanske, avstrijske in slovenske policije (Alessandro Pansa, Konrad Kogler in Marjan Fank) z delegacijami.


V začetku maja leta 2005 je center v Megvarjih nastal kot rezultat že takrat zelo dobrega medsosedskega sodelovanja na področju varnosti. Glavni namen njegove vzpostavitve pa je bil, da bi policije treh dežel še bolj povezal in jim omogočil še hitrejše izmenjavanje podatkov. Na številnih področjih dela, od nadzora meje do zatiranju kriminalitete, se je policijsko sodelovanje v tem času zelo okrepilo, center pa je do danes uspešno pripomogel k temu, da so se varnostne razmere v tem delu Evrope izboljšale. Z njegovo pomočjo (in pa s pomočjo še enega takšnega policijskega centra v Dolgi vasi) so se tudi izničili začetni strahovi prebivalcev obmejnih območij, da se bo varnost po pristopu k schengenskemu režimu, ki omogoča prosto gibanje oseb, poslabšala. Nasprotno, zaradi boljšega in lažjega sodelovanja med policijami držav članic zmoremo prebivalcem zagotavljati enako ali boljšo raven varovanja življenja, osebne varnosti in premoženja, kot so jo imeli pred ukinitvijo nadzora na notranjih mejah.

Po besedah generalnega direktorja policije Marjana Fanka lahko policije v Evropski uniji le skupaj s sosednjimi državami in drugimi državami članicami učinkovito odkrivajo in preprečujejo ilegalne migracije in druge oblike čezmejne kriminalitete. V ta namen pa si morajo varnostni organi nujno zagotoviti uspešno izmenjavo informacij o storilcih kaznivih dejanj in prekrškov. Pri zatiranju kriminalitete igra hitrost ukrepanja izjemno vlogo, je ob tem poudaril Fank: "Posebej pomembna je hitrost izmenjanih informacij pri preverjanju oseb in ukradenih avtomobilov, saj lahko precej skrajša pot od same zaznave do identifikacije in končnega prijetja storilcev. Eden najučinkovitejših mehanizmov za hitro izmenjavo informacij na področju policijskega dela znotraj skupnega schengenskega območja so zato prav centri za policijsko sodelovanje. Kot oblika dela namreč zelo skrajšajo čas ukrepanja in postopkov. Njihovi uporabniki dobijo odgovore na svoja zaprosila v zelo kratkem času, pogosto tudi manj kot v eni uri."

Fank je še dejal, da je ustanovitev trilateralnega centra za Slovenijo pomenila priznanje za njeno uspešno opravljeno delo na področju vključevanja v evropske varnostne integracije. Že v prvih letih se je pokazalo, da se takšna oblika neposrednega sodelovanja izvrstno obnese: "Marsikatero poizvedovanje je bilo hitro in učinkovito rešeno prav preko tega centra. Po desetih letih pa lahko njegovo delovanje ocenimo naravnost odlično. Center v Megvarjih iz leta v leto opravi več preverjanj, kar pomeni, da v njem zaposleni policisti vsako leto opravijo več dela, njihove naloge pa so vse bolj zahtevne. Sicer je izmenjava podatkov v prvi vrsti namenjena policistom na terenu, ki potrebujejo hitre in točne informacije s področja čezmejne kriminalitete, zlasti ko gre za ilegalne migracije, ponarejene dokumente, tihotapljenje, tatvine motornih vozil, delovnih strojev, rope, ukradene predmete itd. Kljub temu pa, zlasti v turistični sezoni, center opravi veliko preverjanj tudi, ko gre za posredovanje prvih nujnih informacij, ki se nanašajo na druge dogodke, na primer na gorske nesreče na obmejnem območju, s čimer veliko prispeva tudi k reševanju dragocenih človeških življenj."

Šefi treh policij so srečanje ob 10. obletnici med drugim izkoristili tudi za pogovore o bilateralnem sodelovanju med državami, boju proti terorizmu, ilegalnih migracijah in mednarodni zaščiti ter sodelovanju v boju proti korupciji.


Pričetek delovanja Centra za policijsko sodelovanje v Vratih Megvarje (26. maj 2005)