Sorodne objave

 

Delegacija slovenske policije se danes, 21. maja 2015, ob evropskem dnevu mejnih policistov, udeležuje dogodka v Varšavi na Poljskem.

IMG 6400

Predstavniki Sektorja mejne policije in Centra za tujce, oboje v Upravi uniformirane policije, predstavniki Policijske akademije ter posamezni policisti, strokovnjaki na področju mejnih zadev in tujcev, so se udeležili predavanj in razprav o delu mejne policije, kjer izstopata predavanji o delovanju agencije Frontex ob njeni deseti obletnici delovanja in izzivih, ki jo čakajo v prihodnje, ter o tem, kaj je prinesla vzpostavitev schengenskega prostora, od katere letos mineva trideset let.

Agencija Frontex je 25. maj razglasila za dan evropskih mejnih policistov. S srečanjem predstavnikov vseh mejnih policij držav članic Evropske unije in drugih držav, ki so vključene v schengenski prostor, ter predstavitvijo njihovega dela želi agencija javnosti predstaviti poslanstvo in delo mejnih policistov v Evropi, povečati in izboljšati medsebojno sodelovanje ter omogočiti izmenjavo najboljših praks.

Razstavni prostor slovenske policije so obiskali stanovski kolegi, s katerimi sodelujemo v skupnih operacijah pod okriljem agencije Frontex, izvršni direktor agencije in predstavnik veleposlaništva Republike Slovenije na Poljskem. Hkrati potekajo tudi predstavitve mednarodnih organizacij, ki delujejo na področju migracij in mednarodnega policijskega sodelovanja. Spremljevalna dogodka sta razstava najboljših fotografij s področja dela mejnih policij, ki so sodelovale na natečaju, in predvajanje kratkih igranih in dokumentarnih filmov o migracijah ter prikaz dela vodnikov službenih psov.

V letu 2014 je slovensko državno mejo prestopilo kar 56.531.814 potnikov. Obravnavali smo 765 ilegalnih prehodov.

Več podatkov v spletnih rubrikah Statistika in Mejne zadeve in tujci.


Zvočni posnetek izjave Marka Gašperlina, (mp3) 

pomočnika direktorja Uprave uniformirane policije in podpredsednika Upravnega odbora agencije Frontex