Sorodne objave

 

V Grand Hotelu Bernardin v Portorožu se je danes, 10. junija 2015, začela dvodnevna zaključna konferenca projekta WBOC - skupne preiskave z državami zahodnega Balkana v boju zoper organiziran kriminal in učinki na EU. Konference se udeležuje 120 predstavnikov policij držav članic EU, zahodnega Balkana in predstavniki Interpola ter Europola.

IMG 20150610 092040

Slovenska policija je bila skupaj z madžarskimi kolegi partnerica v avstrijskemu projektu, katerega namen je bil skupni boj s partnerji iz držav zahodnega Balkana proti kriminalnim združbam, ki izvirajo s tega območja in delujejo na območju EU. Projekt, ki ga sofinancira EU, se je oktobra 2013 začel z uvodno konferenco v Avstriji, nato pa je sledilo preko 40 operativnih sestankov in 14 skupnih mednarodnih kriminalističnih preiskav. Operativna podpora boju proti organiziranim kriminalnim združbam z zahodnega Balkana in povezovanje operativnih delavcev, nosilcev konkretnih kriminalističnih preiskav, sta bili ključnega pomena za uspešne zaključke kriminalističnih preiskav.

Direktor Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Branko Japelj je izpostavil, da je slovenska policija ravno na podlagi zastavljenih ciljev prepoznala operativno vrednost projekta in ga zato tudi podprla ter pristala v partnerstvo.

IMG 20150610 104031

Kmalu po začetku projekta so bile zaznane prve potrebe po operativnih sestankih s predstavniki policij držav zahodnega Balkana v preiskavah kriminalnih združb, ki balkansko pot uporabljajo za tihotapljenje prepovedanih drog, orožja in tudi za prevoz nezakonito pridobljenega denarja. Finančna sredstva projekta so v preiskavah, v katerih je bila potrebna koordinacija predstavnikov policij držav zahodnega Balkana in EU, omogočala nemoteno organizacijo in izvedbo operativnih sestankov.


Zvočni posnetek govora Franza Langa,  (mp3) 
direktorja avstrijske kriminalistične policije in namestnika generalnega direktorja za javno varnost

Zvočni posnetek govora Andreasa Holzerja, (mp3) 
vodje Biroja za organizirano kriminaliteto in vodja projekta WBOC

Govor mag. Branka Japlja (velja govorjena beseda)

Govor mag. Branka Japlja v angleškem jeziku  

Zvočni posnetek govora mag. Branka Japlja, (mp3) 
direktorja Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave


Cilji operativnega projekta so bili v celoti uresničeni, postavljeni pa so bili tudi dobri temelji za nadaljnje mednarodno policijsko sodelovanje na področju organizirane kriminalitete. Uspešni zaključki skupnih preiskav se potrjujejo v veliki količini zaseženih prepovedanih drog in denarja, pridobljenega s kriminalno dejavnostjo, ter prijetju pomembnih članov mednarodnih kriminalnih združb, ki izhajajo z območja zahodnega Balkana in delujejo v EU.

20150610 091324

Slovenska policija je sodelovala v petih skupnih preiskavah, v njih je bilo samo v Sloveniji zaseženo 5 kg heroina in 16.4 kg konoplje. Skupno pa je bilo v mednarodnih kriminalističnih preiskavah, ki so potekale pod okriljem projekta, zaseženo 30 kosov orožja, 1100 kg heroina, 165 kg kokaina, 1000 kg konoplje, 80.000 cigaret in 16,2 tone anhidrid ocetne kisline - predhodne sestavine za pridelavo heroina. Protipravna premoženjska korist kriminalnih združb je ocenjena na več milijonov evrov.

Fotografije