Sorodne objave

 

18 let je že minilo od tragične nesreče pod Tursko goro, ko je 10. junija 1997, na območju Okrešlja potekala vaja gorskega reševanja s pomočjo helikopterja policije. Pet srčnih, prekaljenih gorskih reševalcev se je smrtno ponesrečilo: Mitja Brajnik, Luka Karničar, dr. Jani Kokalj, Rado Markič in Boris Mlekuž.

IMG 1584

Že leta 1997 so se člani takratnega strokovnega kolegija direktorja uprave policije odločili, da v spomin na tragično preminule gorske reševalce, vsako leto obiščejo ta kraj in položijo venec.

Tragedija pa je lani dobila še večjo razsežnost. Na poti na Okrešelj so v prometni nesreči življenje izgubili trije sodelavci iz Murske Sobote.

IMG 1633

Generalni direktor policije Marjan Fank je povedal, da Okrešelj za policijo postaja najbolj tragična točka. "Namesto da bi čas celil rane izpred 18 let, je odprl nove. Letošnja spominska slovesnost je zato še posebej boleča. Čeprav se v tem čudovitem vremenu nahajamo v osrčju gorske idile, žal tudi ta ne more odpraviti žalosti, ki se je globoko in za vedno zasidrala v nas. Edino, kar nam vsem - in tudi meni osebno - nudi zadovoljstvo, je pogled na množično pohodnikov, ki ste se udeležili spominske slovesnosti. Takšna udeležba je edina tolažba, da vsa tragično izgubljena življenja, ki jih je zahteval Okrešelj, niso bila izgubljena zaman in da spomin na naše sodelavce nikoli ne bo zbledel."

IMG 1660

 Venec v spomin so položili Marjan Fank, generalni direktor policije, mag. Srečko Jarc, direktor Uprave uniformirane policije in Robert Kralj iz Letalske policijske enote.

 

Matej Jakopič, vikar v Slovenski vojski, je v osrčju gora in ob lepotah narave spomnil, da so najlepše stvari zastonj in da jih ne moremo kupiti z denarjem. Ljubezen, prijateljstvo, družina, to je tisto najbolj pomembno v življenju.

Pohoda na idilični Okrešelj se je letos udeležilo rekordno število pohodnikov. Več kot tisoč ljudi, zaposlenih v Policiji, Ministrstvu za notranje zadeve, Slovenski vojski, gorskih reševalcev, veteranov, upokojencev, ljubiteljev gora in drugih, je prisluhnilo melodiji trobil članov Policijskega orkestra, ki je odmevala pod stenami mogočne Turske gore.

IMG 1682