Sorodne objave

 

Da bi vozniki začeli bolj upoštevati pravila za razvrščanje ob zastojih na avtocesti, je Družba za avtoceste v RS ta teden na posamezne nadvoze in avtocestna počivališča začela nameščati nove transparente Reši življenje. Pripravili so tudi več kot 20.000 zloženk o pravilnem razvrščanju, ki jih te dni delijo voznikom tovornjakov na posameznih cestninskih postajah.

razvrscanje letak sloS pravilno razvrstitvijo vozil, ki niso udeležena v prometni nesreči na avtocesti, omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem povečamo možnost preživetja tudi do 40 odstotkov.

Razvrstitev vozil v primeru prometne nesreče na avtocesti pomembno vpliva na reševanje poškodovanih, zato ob vsakem zastoju upoštevajte pravilo o razvrščanju vozil.

Vedno, ko pride do zastoja, mora biti med kolonama vozil na prehitevalnem pasu in voznem pasu dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil, ki so opremljena z modro ali rumeno lučjo (reševalci, gasilci, policija, izvajalec rednega vzdrževanja, inšpekcijske službe…).

Vozila na voznem pasu se morajo razvrstiti na desno stran do robne črte, vozila na prehitevalnem pasu pa na skrajno levo stran do robne črte.

Predpisana globa za nepravilno razvrščeno vozilo ob zastoju na avtocesti ali hitri cesti je 200 evrov.

Tudi do 40 % večja možnost preživetja! 

Na spletni strani DARS-a so objavljeni tudi naslednji preventivni videoposnetki o pravilnem razvrščanju:

  • Razvrščanje - z odstavnim pasom
  • Razvrščanje - brez odstavnega pasu
  • Pravilno razvrščanje - nesreča
  • Simulacija reševanja na Vranskem

resevalni pasPravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja