Sorodne objave

 

Na že petem posvetu E-zlorabe otrok, ki se je danes odvijal na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, so strokovnjaki opozorili na zlorabe otrok prek mobilnih naprav. Ker posledice dejanj, ki se zgodijo na internetu, niso zgolj virtualne, moramo nove tehnologije uporabljati premišljeno, otroke pa naučiti, kako naj pravilno uporabljajo splet, so se strinjali številni udeleženci.

IMG 6855

V uvodnem delu so udeležence konference iz vrst policije, tožilstev in sodišč, kot tudi iz vrst industrije, socialnih služb, nevladnih organizacij in šolstva, nagovorili vodja Centra za varnejši internet dr. Vasja Vehovar, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije Dušan Zupančič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič in direktor Uprave kriminalistične policije mag. Branko Japelj. Kot je dejal, področju zlorab otrok na spletu v policiji posvečamo veliko pozornosti, pri tem pa se srečujemo z najrazličnejšimi izzivi, ki jih uspešno premagujemo.

 MG 6849

Ob številnih domačih strokovnjakih sta bila z nami tudi dva gosta iz tujine. "Ideja, da lahko starši ali pa tudi učitelji vzpostavijo nadzor nad tem, na kakšen način vsakodnevno uporabljajo internet, je iluzorna, zato je še toliko bolj pomembno, da otroke naučimo pravilne uporabe spleta," je dejal John Carr, ugledni strokovnjak za spletno varnost otrok iz Velike Britanije, kjer ima kar 10 odstotkov otrok, mlajših od treh oz. štirih let svoj tablični računalnik.

 MG 6868

Julie de Bailliencourt je predstavila področje varnosti uporabnikov na Facebooku. Spregovorila je o orodjih za vzpostavljanje zasebnosti in prijavo neprimernih vsebin ter se posvetila še ukrepom, ki jih je podjetje uvedlo na področjju boja proti zlorabam otrok.

 MG 6869

O problematiki zlorab otrok na spletu z namenom bolj učinkovite obravnave v praksi so spregovorili tudi domači strokovnjaki, med njimi tudi Anton Toni Klančnik iz Generalne policijske uprave, ki je predstavil aktualne ugotovitve o spletnem izsiljevanju otrok in mladostnikov z elementi spolnosti, pa tudi Borut Štok iz Policijske uprave Maribor, ki se je v predavanju lotil vplivov in posledic uporabe mobilnih telefonov pri otrocih, kot jih kaže policijska praksa.

Zvočni posnetek izjave Antona Tonija Klančnika, Generalna policijska uprava (mp3) 

Posvet že peto leto na enem mestu združuje znanje in izkušnje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo s problematiko zlorab otrok na spletu. Pripravlja ga prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet Slovenije) v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije.

posvet