Sorodne objave

 

Na Generalnem sekretariatu Interpola v Lyonu, v Franciji, je 13. in 14. oktobra 2015 potekalo 27. zasedanje evropskih kontaktnih oficirjev nacionalnih centralnih birojev Interpola.

IMG 20151015 003947 1

Udeleženci zasedanja

 

Zasedanja mreže evropskih kontaktnih oficirjev so redna oblika dela organizacije in potekajo vsako leto. Namen mreže je vzpostavitev in vzdrževanje neposrednih stikov med kontaktnimi oficirji evropskih nacionalnih centralnih birojev Interpola, ki v primerih, ki zahtevajo posebno pozornost, vzpostavijo prvi neposreden kontakt, skrbijo za uspešno in učinkovito izmenjavo informacij ter si prizadevajo za pospeševanje aktivnosti v posameznih primerih.

IMG 20151014 144501

Letošnjega zasedanja, ki je potekalo pod predsedovanjem Roberta Guirao Bailena, evropskega kontaktnega oficirja Interpola Andora, so se udeležili kontaktni oficirji iz 28 nacionalnih centralnih birojev evropskih držav članic Interpola, predstavniki Generalnega sekretariata Interpola in kot opazovalci predstavniki Europola.

Iz Slovenije se je zasedanja udeležil evropski kontaktni oficir Interpola Ljubljana Gabriel Gajšek, vodja oddelka za mednarodno operativo v Sektorju za mednarodno policijsko sodelovanje UKP GPU.

Na zasedanju so bile predstavljene:

  • aktivnosti v zvezi z razširitvijo dostopa do podatkovnih baz organizacije preko nacionalnih centralnih birojev,
  • operativne aktivnosti, ki so potekale v preteklem letu ob sodelovanju in podpori Interpola,
  • povezave med bazami iARMS in SIS II (področje orožja),
  • aktivnosti Interpola na področju kibernetske kriminalitete,
  • Interpolove aktivnosti na področju primerjav in obdelav prstnih odtisov,
  • implementacije podatkovnih zbirk Interpola v nacionalne sisteme t. i. FIND/MIND,
  • aktivnosti na področju nezakonitih migracij,
  • aktivnosti na področju tujih borcev ter
  • predstavitve 10 sodelujočih držav z različnih področij kriminalitete.

DSC 0353

Gabriel Gajšek je na zasedanju predstavil izkušnje slovenske policije na področju nedovoljenih migracij. Izpostavil je zlorabe legalnih institutov pri sklenitvi zakonskih zvez, zlorabe dovoljenj za prebivanje na podlagi dela in izkušnje Slovenije z zadnjim valom migrantov.

DSC 0354

Med delovnim srečanjem je slovenski predstavnik vzpostavil stik s številnimi drugimi predstavniki generalnega sekretariata in evropskimi kontaktnimi oficirji. V neformalnih pogovorih z njimi je izpostavil več zadev, pri katerih slovenska policija že dlje časa pričakuje odgovore iz tujine. Utrditev oz. vzpostavitev novih kontaktov z evropskimi kontaktnimi oficirji bo v prihodnje nedvomno dodatno prispevalo k uspešnosti mednarodnega sodelovanja slovenske policije v okviru Interpola, mednarodne organizacije kriminalistične policije.