Sorodne objave

 

Avstrijski varnostni organi so nam v začetku oktobra posredovali pobudo za sodelovanje pri obvladovanju migracijskih tokov. V okviru tega sodelovanja in na podlagi Prümskega sklepa je Slovenija potrdila gostovanje osmih avstrijskih policistov, ki so s svojim delom začeli 13. oktobra 2015.

Avstrijski policisti bodo svoje delo v prvi fazi opravljali na območju Policijske uprave Maribor (na Postaji mejne policije Gruškovje in na Policijski postaji za izravnalne ukrepe Maribor) in Policijske uprave Murska Sobota (na Postaji mejne policije Petišovci in Policijski postaji za izravnalne ukrepe Murska sobota). Kasneje pa je glede na situacijo predvidena razširitev delovnega območja tudi na druge enote in po potrebi tudi na druge policijske uprave.

DSC05161

Avstrijski policisti delo opravljajo v svojih nacionalnih uniformah in ob prisotnosti slovenskih policistov. Pred morebitnim množičnim prihodom migrantov bodo opravljali redne naloge in tako sodelovali predvsem pri mejni kontroli na mejnih prehodih in izravnalnih ukrepih v notranjosti države. V primeru prihoda večjega števila migrantov pa naj bi slovenskim policistom nudili pomoč pri registraciji tujcev in skrbeli za izmenjavo informaciji in koordinacijo dela med avstrijskimi in slovenskimi varnostnimi organi.


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi