Sorodne objave

 

Bliža se martinovo, z njim pa tudi čas praznovanj in druženj. Da bi bilo martinovanje prijetno in varno, bo od 6. do 15. novembra potekal že tretji del akcije 0,0 šofer - trezna odločitev. V tem času bomo za večjo varnost na cestah skrbeli tudi policisti, ki bomo po vsej Sloveniji pogosteje preverjali vožnjo pod vplivom alkohola.


Alkohol (wmv)

01 AlkoholUbija

Poskrbite, da bo martinovanje prijetno in varno!

Nikar za volan, če ste uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi.

Alkohol ubija, največkrat nedolžne!

 

Zvočni posnetek izjave Boštjana Smoleja, (mp3)  
predstavnika Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi


Namen akcije 0,0 šofer je osveščati javnosti o nevarnostih vožnje pod vplivom alkohola in psihoaktivnih snovi. Alkohol, droge in druge psihoaktivne snovi vplivajo na vozniške sposobnosti in prispevajo k večjemu tveganju za nastanek prometnih nesreč. Policisti bomo zato po vsej Sloveniji preverjali vožnjo pod vplivom alkohola, kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Izvajali bomo tudi nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.


Za varnost v prometu lahko največ naredimo sami

Vse udeležence v prometu pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni udeležbi v prometu pozivamo tudi kolesarje in pešce! Z nepremišljeno odločitvijo namreč ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu.

Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pa pozivamo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola in alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim.

Različne preventivne aktivnosti, ki bodo potekale v okviru osnovnih in srednjih šol, avtošol, prireditvenih prostorov in gostinskih lokalov po Sloveniji, bodo poleg policije izvajale tudi druge strokovne institucije in nevladne organizacije.


Statistični podatki

Največ nesreč pod vplivom alkohola se zgodi v obdobjih različnih praznovanj, še posebej med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah. Čas okoli martinovega je glede števila prometnih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom alkohola, poleg decembra, med najbolj problematičnimi tedni v letu, zato ponovno opozarjamo na tveganost vožnje pod vplivom alkohola, še posebej v krajih izven urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi.

Do konca septembra 2015 (2014) se je zgodilo 13.164 (13.517) prometnih nesreč, od katerih so jih 1.076 (1.118) povzročili alkoholizirani udeleženci. Alkoholizirani udeleženci so povzročili 24 (15) smrtnih prometnih nesreč, 97 (95) s hudimi telesnimi poškodbami, 344 (362) z lahko telesno poškodbo in 611 (646) prometnih nesreč z materialno škodo. Povprečna stopnja alkoholiziranosti v prometnih nesrečah je znašala 1,44 (1,48) g/kg.

Delež vseh nesreč, ki jih povzročijo alkoholizirani udeleženci, je v primerjavi z letom 2014 rahlo padel, vendar pa se je žal povečal delež smrtnih prometnih nesreč in nesreč s hudimi telesnimi poškodbami.

Policisti so v devetih mesecih letošnjega leta odredili 267.411 (282.515) alkotestov, od katerih je bilo 9.641 (10.500) pozitivnih, 276 (286) oseb pa je alkotest odklonilo. Pridržali so 244 (358) voznikov motornih vozil, v 4.235 (4.564) primerih pa so od pridržanja odstopili v skladu 24. členom Zakona o pravilih cestnega prometa.


V akciji 0,0 šofer sodeluje več institucij

Akcijo 0,0 šofer - trezna odločitev koordinira Ministrstvo za zdravje RS, akcija pa je del uresničevanja Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013-2022. Namen kampanje 0,0 šofer - trezna odločitev je z različnimi ukrepi prispevati k odgovornejšemu ravnanju vseh udeležencev v prometu in vseh tistih, ki lahko z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivajo na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih negativnih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Tokratna akcija je že tretja letos. Prvi del akcije je potekal od 15. maja do 24. maja, drugi od 1. do 7. junija, zadnji del akcije pa bo potekal od 1. do 20. decembra. V akciji sodelujejo še Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije.