Sorodne objave

 

Slovenski policisti smo se ob množičnem begu beguncev in migrantov v zahodno Evropo preko naše države strokovno, odgovorno in humano spoprijeli s temi izzivi, ob čemer posebno pozornost namenjamo spoštovanju človekovih pravic ter primarni zaščiti otrok, žensk, bolnih in obnemoglih. Teh nalog policija ne bi zmogla brez tesnega sodelovanja s tujimi varnostnimi organi, v naši državi pa ne brez sodelovanja s Civilno zaščito, Slovensko vojsko ter mnogimi vladnimi in nevladnimi organizacijami in ustanovami.

V zadnjih letih se je število policistov v naši državi občutno zmanjšalo, saj od leta 2011 v policiji ni bilo novih zaposlovanj. Nekatere naloge smo v teh dneh zmogli opraviti z zadnjimi napori, nekatere druge, npr. varovanje nogometnega derbija med Olimpijo in Mariborom v Stožicah, pa smo morali zaradi premajhnega števila policistov celo prestaviti na kasnejši termin.

V duhu evropskega sodelovanja, povezovanja, zaščite schengenskega območja in skupnega varnostnega območja so odlično sodelovanje ponovno dokazale policije različnih evropskih držav. Mnoge so slovenski policiji ponudile pomoč svojih policijskih sil, ki smo jo odgovorno sprejeli. V naši državi že gostimo nekaj nemških, avstrijskih in estonskih kolegov, danes, 7. novembra 2015, pa se nam je pridružilo še 20 slovaških policistov.

PB070952

Slovaške kolege je na Postaji mejne policije Gruškovje v imenu Policijske uprave Maribor pozdravil vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Maribor Branko Viher. Predstavil jim je slovenska policista, ki bosta koordinirala njihovo delo. To sta Bojan Gregorič in Mirko Skuhala, oba pomočnika komandirja Postaje mejne policije Gruškovje. Branko Viher je slovaškim kolegom izrekel dobrodošlico in izrazil zadovoljstvo ob njihovem prihodu našim kolegom v pomoč. Zaželel jim je udobno bivanje, dobro počutje, uspešno opravljanje nalog ter da bi se v prostem času naužili tudi vseh lepot naše države.

PB070953

Aleksander Mali in Gregor Novak, oba iz Policijske akademije, ter Bojan Gregorič so slovaškim kolegom predstavili trenutno situacijo v naši državi, še posebej stanje na področju migracij na območju Policijske uprave Maribor, pričakovanja o tuji pomoči, pravno osnovo za delo tujih policistov (Prümski sklep), policijska pooblastila, uporabo prisilnih sredstev ter delovanje mejne policije. Slovaške kolege so seznanili tudi z njihovimi zadolžitvami, ki ji bodo predvidoma opravljali v sprejemnem centru Gruškovje.

PB070958

Po zaključku predstavitve so se slovaški kolegi srečali tudi s predstavniki medijev in si ogledali sprejemni center v katerem bodo delali. Ob tej priložnosti so medijem izjave podali Branko Viher, Aleksander Mali in koordinator slovaškega kontingenta Martin Schuster.


Zvočni posnetek izjave Branka Vihra (mp3)  

Zvočni posnetek izjave Aleksandra Malija (mp3)  

Zvočni posnetek izjave Martina Schusterja (v angleščini; z vprašanji novinarjev) (mp3)  


Aktivnosti slovenske policije v zvezi z aktualnimi migracijskimi tokovi