Sorodne objave

 

Začel se je veseli december, z njim pa tudi čas številnih praznovanj in druženj. Da bi bil december zares vesel, pa tudi varen, lahko največ naredimo sami. Bodimo odgovorni vozniki in ne sedajmo za volan, če smo uživali alkoholne pijače! Za varnost v prometu lahko namreč največ naredimo sami!

December je zagotovo najbolj prazničen mesec v letu, a žal zaradi številnih nesreč, ki so mnogokrat povezane z vožnjo pod vplivom alkohola, z vidika prometne varnosti tudi najbolj problematičen. Največ nesreč pod vplivom alkohola se namreč zgodi ravno v obdobjih različnih praznovanj, še posebej med vikendi, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah, zato policisti ponovno opozarjamo na tveganost vožnje pod vplivom alkohola, še posebej v krajih izven urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi.

zima Page 1Alkohol (plakat)

 Alkohol ubija, največkrat nedolžne!

- preventivni nasveti policije -

Bodimo odgovorni prometni udeleženci! Poskrbimo, da bo letošnji veseli december zares vesel, in da nobena družina ne bo ovita v žalost!


Alkohol oslabi sposobnost presojanja in upočasni reakcije

Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V prometu to konkretno pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd.


Nasveti voznikom

Vozite le trezni! Če boste uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.   

Če ste uživali alkohol, naj vozi kdo, ki alkoholnih pijač ni užival, ali uporabite javna prevozna sredstva.

Dosledno upoštevajte tudi druga cestnoprometna pravila, še zlasti pravila o hitrosti, prednosti, prehitevanju, uporabi varnostnih pasov in mobilnih telefonov ter varnostni razdalji.


Nasveti lastnikom gostinskih lokalov

Vsem organizatorjem javnih prireditev in lastnikom gostinskih lokalov priporočamo pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola, saj so med gosti tudi vozniki, ki bodo po odhodu iz lokala udeleženi v cestnem prometu.

Ne točite alkoholnih pijač tistim, ki so že pod vplivom alkohola, mladoletnim, še posebej pa tistim, za katere veste, da bodo zatem sedli v vozila!