Sorodne objave

 

V policiji uporabi pirotehničnih izdelkov namenjamo veliko pozornosti. Po osmih letih izvajanja projekta Bodi zvezda, ne meči petard smo med lanskimi božično-novoletnimi prazniki zabeležili najnižje število poškodb, poškodovanega premoženja in prekrškov doslej. K varni uporabi pirotehničnih sredstev je letos pozvala tudi naša smučarka Tina Maze.

Lanskoletni božično-novoletnimi prazniki so bili med najbolj varnimi v zadnjih osmih letih.

Število telesnih poškodb se je v času lanskih božično-novoletnih praznikov v primerjavi z letom poprej prepolovilo, saj se je z 18 primerov zmanjšalo na osem. Dve odrasli osebi in en mladoletnik so utrpeli hujše telesne poškodbe, in sicer poškodbe rok in oči.

 

Zvočni posnetek izjave Daniela Juga z Uprave uniformirane policije (mp3)  

plakat500

 Plakat 


»Če je bilo še leta 2011 zabeleženih 219 kršitev, smo lani, torej med 20. novembrom 2014 in 10. januarjem 2015, ugotovili 96 kršitev določb Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih ali 25 % manj kršitev kot v letu pred tem,« je na današnji novinarski konferenci povedal Daniel Jug z Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

poskodbeŠtevilo poškodovanih oseb


Tudi poškodovanega premoženja je manj. Obravnavali smo 38 primerov - lani 47. Večina poškodovanj tudi tokrat kaže na očiten namen poškodovanja tuje stvari.

krsitveŠtevilo kršitev


Zasegli smo več kot 26.000 kosov pirotehničnih izdelkov, kar je približno 58 % več zaseženih pirotehničnih izdelkov kot v letu 2013.

premozenjePoškodovano premoženje


A eno je statistika, ki ne pove veliko o posledicah nepremišljene uporabe pirotehničnih sredstev in za zmeraj zaznamovanega življenja. Ker je pri starejših poglaviten razlog poškodbe neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa še vedno objestnost, je to še toliko težje sprejeti.

Lastna izdelava pirotehničnih sredstev in predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka poka je prepovedana! Prav tako sta prepovedani uporaba izdelkov v drugih predmetih in preprodaja. Prepovedana pa je tudi posest takšnih pirotehničnih izdelkov.

Prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov v nasprotju z omejitvami pomenijo prekršek, za katerega je predvidena globa od 400 do 1.200 evrov. Pri tem se izdelek tudi zaseže!

Še vedno ostajajo problematične uporaba pirotehničnih sredstev v nasprotju z navodili proizvajalca, lastna izdelava ali predelava, uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih ter uporaba izdelkov, kupljenih na črnem trgu.
 

Letos se je našim prizadevanjem za varne božično-novoletne praznike pridružila tudi smučarka in zvezda Tina Maze.

"Vesela sem, da lahko prispevam tudi jaz in s svojim zgledom prenesem to opozorilo. Če bo od nespametne uporabe pirotehničnih sredstev odvrnilo vsaj enega, je moj namen uresničen, saj je odveč prav vsaka poškodba s pirotehničnimi izdelki. Rada bi vam zaželela še lepe, predvsem pa mirne božično-novoletne praznike, ki so pred nami. Naj minejo brez pirotehnike in v slogu tistega vsem znanega slogana: Bodi zvezda, ne meči petard!"

petarde4

Zvočni posnetek izjave Tine MazeZvočni posnetek izjave Tine Maze (mp3)  


Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih pirotehnične izdelke, namenjene za zabavo, razvršča v štiri kategorije.

Prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije (npr. tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice) ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije (kot so rakete, fontane, rimske svečke) pa ni dovoljena mlajšim od 16 let.

1kategorija

1. kategorija pirotehničnih sredstev


Pirotehnične izdelke 1. in 2. kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14 oziroma do 16 let, le če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

2kategorija

2. kategorija pirotehničnih sredstev


Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov 2. in 3. kategorije, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.

3kategorija

3. kategorija pirotehničnih sredstev


V četrto kategorijo prištevamo ognjemetne izdelke, ki predstavljajo veliko nevarnost in jih lahko uporabljajo le strokovno usposobljene osebe, raven hrupa pa škodljiva za zdravje ljudi. Gre za pirotehnične izdelke za poklicno uporabo.
 

V letošnjem letu se nekoliko spreminjajo določbe Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Tako je prodaja ognjemetnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavni učinek je pok, fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa je dovoljena od 26. decembra do vključno 1. januarja - in ne 2. januarja, kot je bilo doslej.

Uporaba ostalih pirotehničnih izdelkov (rakete, fontane, baterije, pirotehnične vžigalice, čudežne svečke, zlati dež, tortne fontane, čmrlji ...) ostaja dovoljena skozi celo leto.

 

Video prispevek o kategorijah pirotehničnih sredstev 


Prodaja pirotehničnih izdelkov 1. kategorije ni dovoljena mlajšim od 14 let, prodaja pirotehničnih izdelkov 2. kategorije pa ni dovoljena mlajšim od 16 let. Izdelkov kategorije 3, 4, P 2 in T2 ni dovoljeno prodajati fizičnim osebam.

Baterije in kombinacije iz 3. kategorije do 1000 g neto mase eksplozivnih snovi in fontane iz kategorije do 750 g neto mase eksplozivnih snovi lahko kupujejo, posedujejo in uporabljajo tudi osebe starejše od 18 let.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov 2. in 3. kategorije, katerih glavni učinek je pok (gre predvsem za petarde različnih oblik in moči), je prepovedana.

Prodajalec sme od osebe, za katero domneva, da ne izpolnjuje pogojev za nakup pirotehničnih izdelkov, zahtevati, da predhodno izkaže svojo starost z javno listino, s katero se dokazuje istovetnost oseb.

Kupci in uporabniki naj pirotehnične izdelke, če se jim ne morejo odreči, kupujejo le v trgovinah, ki imajo za prodajo teh izdelkov dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Navodila za uporabo na izdelku morajo biti napisana v slovenskem jeziku. Pri nakupu bodite pozorni na oznako CE, preberite navodila in poskušajte pridobiti čim več informacij o izdelku. Upoštevajte možnost, da se izdelek, kljub ravnanju po navodilu, ne bo »obnašal« tako, kot je navedeno.


Video prispevek o varni uporabi pirotehničnih sredstev 


Pirotehnične izdelke 1. in 2. kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari do 14. oziroma do 16. leta starosti, vendar le pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.

Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od osemnajst let.

Pirotehničnih izdelkov 1. kategorije, katerih glavna značilnost je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve.

petarde

Obišči nas na družbenem omrežju Facebook