Sorodne objave

 

Slovenska policija je na ozemlje Republike Makedonije v času od 5. januarja do 5. februarja 2016 napotila šest policistov za izvajanje skupnih patrulj in skupnega nadzora pri prehajanju državne meje Republike Makedonije na njenem ozemlju v okviru skupnega ukrepanja pri upravljanju toka povečanega števila migrantov.

Tam bodo naloge opravljali policistka Katja Kocijančič in policisti Marko Černel, Andrej Čuk, Primož Herlak, vsi iz Specializirane enota za nadzor državne meje, ki organizacijsko sodi v Sektor mejne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, policist Sašo Kuhar iz Policijske postaje Lendava na Policijski upravi Murska Sobota in policist Stanislav Tekavčič iz Policijske postaje Novo mesto na Policijski upravi Novo mesto.

IMG 4394

 Delovnemu srečanju so prisostvovali še vodja Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi Vladimir Pocek, Roman Čoh iz SMPO SGDP GPU, Albin Slabe in vodstva GPU, Aljaž Rojs iz Sektorja mejne policije v Upravi uniformirane GPU in predstavnik Veleposlaništva Republike Makedonije.


Policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Postaje mejne policije Bogorodica (Police Station for Border Control and Border Surveillance Bogorodica) in izven območja mejnega prehoda Bogorodica (zelena meja). Občasno bodo pomagali makedonskim policistom v začasnem prehodnem centru Gevgelija (Temporary Transition Centre - Gevgelija), kjer poteka sistem registracije migrantov.

Slovenski policisti bodo naloge s področja varovanja državne meje izvajali v delovni policijski uniformi. Uporabljali bodo službena vozila in opremo na nadzor državne meje, z njimi pa bosta tudi službena psa Pan (belgijski ovčar) in Bojko (nemški ovčar).

IMG 4402Naloge, pravice in obveznosti slovenskih policistov v prvi tovrstni napotitvi Republike Slovenije so podrobneje opredeljene v Protokolu med Ministrstvom za notranje zadeve Republike Slovenije, Policijo, in Ministrstvom za notranje zadeve Republike Makedonije, Uradom za javno varnost, o skupnih patruljah na ozemlju Republike Makedonije v okviru skupnega ukrepanja.

IMG 4399

Dan pred odhodom jih je sprejel generalni direktor policije Marjan Fank, ki ne dvomi, da se bodo pri delu izkazali, saj gre za policiste z večletnimi izkušnjami in znanjem s tega delovnega področja. Skupaj z veleposlanikom Republike Makedonije Tomijem Dimitrovskim sta poudarila, da je sodelovanje med državama od nekdaj dobro in zgledno, kar je vzpodbudna popotnica. Dimitrovski jim je predstavil najnovejše podatke in trenutno stanje glede migracijskega toka v Republiki Makedoniji, Fank pa je ekipi, ki jo predvidoma čakajo naporni dnevi, med drugim zaželel še srečno pot in povratek domov. 

IMG 4412