Sorodne objave

 

Včeraj, 26. januarja, sta se v Makedoniji skupaj z delegacijama sestali vodstvi slovenske in makedonske policije. Tema srečanja so bile predvsem aktualne migracije. Vodstvo policije je obiskalo tudi slovenske policiste, ki že nekaj tednov delajo na grško-makedonski meji.

IMG 8688

Obiska v Makedoniji sta se udeležila generalni direktor policije Marjan Fank in pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin, ki sta se sestala z makedonskim direktorjem urada za javno varnost Goranchetom Savovskim, vodjem centralne policijske službe Goranom Gjorgjievskim, pomočnikom direktorja Marinkom Kochovskim, pomočnikom direktorja uniformirane policije Salijem Salijajem ter državno sekretarko Anastasio Iliesko.

IMG 8694-1

Vodstvi policij sta govorili predvsem o aktualnih migracijah in se dogovorili, da bo Slovenija tudi v prihodnje nudila pomoč Makedoniji na njeni državni meji pri nadzoru in zaustavljanju migracijskega toka.

IMG 20160126 103008

Vodstvo makedonske policije je pohvalilo šest slovenskih policistov iz Specializirane enote za nadzor državne meje, ki že službujejo v Makedoniji, in sicer od 5. januarja letos. Slovenski policisti so namreč v tem kratkem času dosegli vidne uspehe, saj so v zgolj treh tednih dela odkrili okoli 300 nezakonitih prebežnikov in več tihotapcev ljudi.

IMG 20160126 104656

Generalni direktor policije je podal izjavo za makedonske medije.


Šef makedonske policije je v pogovoru izpostavil še nujnost poenotenja politik policij na balkanski ruti, predvsem z vidika zaostrovanja nadzora in omejevanja prehajanja migrantov. Fank in Savovski sta govorila tudi o predlogih za izboljšanje policijskega dela v prihodnje. Skupna ocena je bila, da bi z izboljšanjem sodelovanja držav na t. i. zahodno balkanski poti lažje obvladovali migracije, zato bodo sledile določene pobude in aktivnosti, tudi v sodelovanju z državami Višegrajske skupine.

IMG 20160126 105604

Sprejem migrantov iz Grčije v Makedonijo