Sorodne objave

 

Policisti Gorske enote so danes, 10. maja 2010, v Kamniški Bistrici izvedli še zadnje usposabljanje za izvajanje policijskih nalog zaščite, reševanja in pomoči s helikopterjem pred turistično sezono. Ker je pričakovati, da bo v gorah poleti še več obiskovalcev kot lani, smo ob tej priložnosti tudi opozorili na večjo previdnost v gorah.

IMG 2087

Policisti Gorske enote, ki deluje v okviru Posebne policijske enote, so med današnjim usposabljanjem na terenu vadili izstopanje iz lebdečega helikopterja na zahtevnem terenu, spust iz helikopterja s pomočjo elektromotornega vitla do alpinista, rezanje vrvi visečega v steni, dvig v helikopter.

IMG 2081

IMG 2262

Namen usposabljanja je bil namreč preveriti in obnoviti teoretično in praktično znanje policistov, ki morajo biti za sodelovanje pri reševanju s helikopterjem vrhunsko usposobljeni.

IMG 2242

IMG 2140

IMG 2143

IMG 2149

Seveda pa morajo biti dobro pripravljeni tudi sami planinci in drugi obiskovalci gora. Kot je poudaril Robert Kralj, inštruktor letalskega reševanja in pomočnik poveljnika PPE za Gorsko enoto, morajo za varnost v prvi vrsti poskrbeti gorniki sami.

IMG 1897

Zvočni posnetek izjave Roberta Kralja (mp3) 

in

 Opremljenost policista za helikoptersko reševanje - Robert Kralj (mp3) 


Dejal je, da so v visokogorju v tem času še vedno zimske razmere. Prav to je po njegovem zavajajoče za obiskovalce gora, saj je v dolini že lepo vreme, medtem ko je za hojo v visokogorju še vedno potrebna zimska oprema.

IMG 2045

Statistični podatki policije: Lani smo policisti posredovali okrog 390-krat, umrlo pa je 24 gornikov. Letos pozimi so izstopali predvsem zasuti v snežnem plazu, saj jih je bilo kar sedem. Od januarja do maja letos je umrlo že deset gornikov, vseh posredovanj je bilo 63.


V gore nikoli nepripravljeni!

Nasveti za pohodnike, planince, gornike