Sorodne objave

 

Na letošnji mednarodni, 1.231-kilometrov dolgi ekstremni kolesarski dirki okrog Slovenije (DOS Extreme 2010), ki se je 13. maja 2010 začela v Postojni in se bo zaključila 16. maja, so med 65 kolesarji iz desetih držav tudi pet slovenskih policistov. Danes, 14. maja, jih je na progi v Bovcu pozdravil generalni direktor policije Janko Goršek in jih del poti tudi spremljal.

Letošnji "kolesarski ekstremisti" iz vrst policije so: policista Policijske uprave Koper Marko Fon in Sebastijan Nedoh, policist PU Maribor Trajče Velički, policist Specialne enote Anton Žnidaršič in predstavnik PU Slovenj Gradec Miha Žvikart. Policist je tudi idejni vodja in direktor dirke DOS Extreme. Gre za Andreja Berginca, sicer zaposlenega v Centru za tujce v Upravi uniformirane policije.

160-fon

Eden od ekstremnih kolesarjev, sicer pa koprski policist, Marko Fon

gdp1

Generalni direktor policije Janko Goršek (na fotografiji pred Policijsko postajo Bovec skupaj z organizatorjem dirke Andrejem Bergincem) je del poti v Zgornjem Posočju na Bovškem udeležence tekme tudi vzpodbujal iz osebnega avtomobila.


Ob tej priložnosti je Goršek poudaril, da gre za izjemno športno prireditev in da mu je v veliko veselje, da na njej sodelujejo tudi slovenski policisti, in to v obeh vlogah: kot organizatorji in udeleženci. Po njegovem to potrjuje, da imamo v policijskih vrstah resnično vztrajne in klene policiste. Policija bo tovrstne športne dejavnosti zato v okviru svojih zmožnosti še naprej podpirala. Nazadnje se je predsedniku organizacijskega odbora še zahvalil za trud, ki ga je vložil v organizacijo in izvedbo te ekstremne kolesarske dirke, ki je tudi v svetovnem merilu nekaj posebnega.

IMG 6744

Za priprave na izjemno zahtevno dirko so policisti samo v letošnjem letu prevozili več kot 10.000 kilometrov in se dodobra spoznali s traso tekmovanja.


Proga, ki jo bodo kolesarji poskušali prevoziti s čim manj ali nič počitka oz. spanca, poteka iz Postojne do Obale, nato preko Nove Gorice, Cola in Idrije proti severu, kjer tekmovalce čaka najvišji in najdaljši vzpon na Vršič. Krožna pot vodi nato čez Gorenjsko, Koroško in Štajersko proti vzhodu, kjer se v Prekmurju obrne nazaj proti Postojni in pelje po južni strani Slovenije. Na ta način želijo organizatorji povezati različne kraje v državi in obenem prispevati k še večji prepoznavnosti Slovenije v svetu.

IMG_6751

Letošnjo dirko spremlja izredno slabo vreme (dež, mraz, sodra). Del proge je potekal ob reki Soči do vasi Trenta, kjer na kolesarje čaka "kraljevska etapa", in sicer vzpon na 1.611 metrov visok gorski prelaz Vršič, poln strmih in kratkih serpentin, ki je obenem tudi najvišja točka kolesarke dirke.


Po besedah organizatorja Andreja Berginca je letošnja ekstremna dirka po Sloveniji za organizatorje korak naprej, saj je prerasla v tradicionalno, poleg tega je uvrščena med dirke, ki štejejo za svetovni pokal, evropsko prvenstvo in tudi kot kvalifikacijska dirka za RAAM (Race across America). Prvič so jo organizirali leta 2007, ko se je je udeležilo 19 ekstremnih kolesarjev iz sedmih držav sveta. Svetovna kolesarska krovna organizacija UMCA (Ultra Marathon Cyclist Organization) je DOS Extreme celo podelila naslov najbolje organizirane dirke v Evropi za leto 2007. Zanimanje za udeležbo na tej dirki okrog Slovenije je med ekstremnimi kolesarji iz različnih držav iz leta v leto večje. Podporo odlični organizaciji dosedanjih dirk DOS Extreme so organizatorju izrazili tako iz evropskih kolesarskih krogov kot tudi drugih delov sveta.

IMG 6750

Po dosedanjih izkušnjah bodo prvi ekstremni kolesarji dirko predvidoma zaključili že jutri popoldne, zadnji ekstremni kolesar pa bo do cilja v Postojni prikolesaril dan kasneje, 16. maja. Za primerjavo, lanski zmagovalec DOS Extreme 2009 je za to traso potreboval 40 ur, kolesar, ki je lani na cilj prispel zadnji, pa je zanjo potreboval 65 ur.


Kot pravi Andrej Berginc, pomeni ta dirka na "peklenskih" 1.231 kilometrih proge na nek način tudi preseganje človeških meja, saj ni zgolj dirka za doseganje najboljših rezultatov, ampak je za vsakega tekmovalca dejansko tudi bitka s samim seboj, prihod na cilj v okviru časovnice pa je za kolesarja velik uspeh. Na progi je dvanajst časovnih kontrol, razporejenih na približno 100 do 150 kilometrov.

Tudi v prejšnjih letih so se te dirke udeleževali policisti: poleg Marka Fona še Fredi Virag in Mirko Zver, oba iz PU Postojna, ter Luka Černuta iz Uprave uniformirane policije.