Sorodne objave

 

Po večmesečni preiskavi smo policisti prejšnji teden prijeli osem članov hudodelske združbe, osumljenih, da so se na območju celotne države ukvarjali z različnimi premoženjskimi kaznivimi dejanji: vlomi, tatvinami, roparskimi tatvinami. Potek kriminalistične preiskave smo danes, 18. maja 2010, podrobneje opisali na skupni novinarski konferenci Generalne policijske uprave in Policijske uprave Maribor.

IMG 3434

Na  novinarski konferenci sta sodelovala Aleš Kegljevič, višji kriminalistični inšpektor iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, in Janez Lovrec, vodja Sektorja kriminalistične policije na PU  Maribor.

 

Zvočni posnetek z novinarske konference (wav) 

***

Kot je povedal Janez Lovrec iz PU Maribor, so mariborski kriminalisti 11. maja 2010, v sodelovanju s kriminalisti policijskih uprav Celje, Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Novo mesto in Koper ter kriminalisti Uprave kriminalistične policije, pripadniki Specialne enote in Letalske policijske enote, po večmesečni preiskavi, ki se je začela februarja 2010, prijeli člane hudodelske združbe, ki je v Sloveniji izvrševala premoženjska kazniva dejanja, predvsem vlome, in v kateri je delovalo najmanj osem oseb. Vseh osem so kriminalisti pridržali, štiri so 12. maja 2010 privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru, ki je po zaslišanju zoper dva od njih odredil pripor.

Hudodelska združba je vlamljala predvsem v bencinske servise, trgovine, tudi večje trgovske centre in skladišča z računalniško opremo in orodjem ter v skladišča in trgovine nekdanjih brezcarinskih prodajaln na mejnih prehodih z Avstrijo in Italijo. Njeni člani so odtujevali zlasti cigarete, računalnike in motorne žage.

V zaključni akciji je sodelovalo več kot 50 kriminalistov in policistov. Opravili so enajst hišnih preiskav in več preiskav vozil ter zasegli različne predmete, ki so jih osumljenci uporabljali za svoja kazniva dejanja.

Več informacij o kriminalistični preiskavi v gradivu z novinarske konference 

IMG 2758

Predmeti, zaseženi pri hišnih preiskavah na domovih osumljencev, članov hudodelske združbe

***

Predstavili smo tudi delo slovenske policije na področju premoženjske kriminalitete:

Po besedah Aleša Kegljeviča iz Uprave kriminalistične policije GPU smo v prvih štirih mesecih leta 2010 obravnavali manjši upad skupnega števila premoženjskih kaznivih dejanj v primerjavi z enakim obdobjem leta 2009 in boljšo preiskanost tovrstnih kaznivih dejanj (letos v prvih štirih mesecih 40,2 %, v istem lanskem obdobju 32,8 %). Od premoženjskih kaznivih dejanj smo v prvih štirih mesecih beležili le porast števila ropov, največji upad pa je bil pri številu vlomov. Upad števila vlomov v prvih štirih mesecih leta 2010 je prav gotovo rezultat uspešnega dela policije oz. odkritja in prijetja več skupin in posameznikov, ki so izvrševali tovrstna kazniva dejanja.

Dodal je še, da v zadnjem času obravnavamo trend izvrševanja ropov v skupinah, glede na kraj pa je prisoten trend uličnih ropov in ropov v trgovinah, poštah in na bencinskih servisih, ki jih najpogosteje izvršujejo mlajši storilci, pogosto odvisniki od prepovedanih drog, s čimer si zagotavljajo sredstva za njihov nakup.

Več informacij in statističnih podatkov o delu policije na področju premoženjske kriminalitete v gradivu z novinarske konference 

IMG 2761

Vlomilsko orodje