Sorodne objave

 

Včeraj, 21. aprila, je na 630 lokacijah po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti, v katerem je sodelovalo 255 policistov. Policisti so ugotovili 503 prekoračitve hitrosti, kar v primerjavi z lanskim nadzorom, ko je bilo prekoračitev kar 1.225, predstavlja pomembno zmanjšanje števila kršitev.

hitrost 179 pums

 Visoko prekoračitev hitrosti so policisti obravnavali na pomurski avtocesti, kjer je hitrost omejena na 110 km/h, voznik pa je tam vozil kar 179 km/h.


Zvočni posnetek izjave Roberta Vehovca iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi (mp3) 

Novinarska vprašanja in odgovori (mp3) 


V včerajšnjem nadzoru so policisti, kljub napovedanim aktivnostim in medijskemu obveščanju, ugotovili 503 prekoračitve hitrosti. Na kraju so policisti s prekoračitvami seznanili 380 voznikov, v 123 primerih pa bodo voznikom v naslednjih dneh posredovana obvestila o ugotovljenih prekoračitvah hitrosti oziroma plačilni nalogi. Večino prekoračitev so policisti ugotovili v naseljih (336), sledijo jim avtoceste (121) in ceste zunaj naselij (46). Kot pozitivno lahko izpostavimo tudi dejstvo, da je šlo v večini primerov za manjše prekoračitve hitrosti, saj so policisti v 299 primerih izrekli le opozorila. V ostalih primerih so policisti kršiteljem izdali plačilne naloge oziroma izpeljali ustrezen postopek o prekršku. V primerjavi z maratonom nadzora hitrosti, ki je potekal v lanskem letu, ko so policisti ugotovili 1.225 prekoračitev, gre za pomembno zmanjšanje kršitev, kar ocenjujemo kot pozitivno.

V letošnjem letu praktično nismo obravnavali ekstremnih prekoračitev hitrosti. Izpostavimo lahko le voznika, ki je na regionalni cesti med Črnim Kalom in Kozino, kjer je omejitev hitrosti 90 km/h, na več kot dveh kilometrih vozil s povprečno hitrostjo 147 km/h in pri tem storil še več drugih kršitev. Sorazmerno visoko prekoračitev hitrosti so zabeležili tudi policisti na pomurski avtocesti, kjer je hitrosti omejena na 110 km/h, voznik pa je tam vozil kar 179 km/h.

Večina voznikov je maraton nadzora hitrosti, ki je potekal med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji, sprejela pozitivno in prilagodila hitrost vožnje ter tako prispevala, da so bile slovenske ceste včeraj relativno varne. Hujšo prometno nesrečo, katere vzrok pa ni bil v hitrosti, temveč v nepravilnem prehitevanju, so policisti obravnavali ob koncu nadzora (okoli 18. ure) na območju Policijske uprave Celje. Posebej nas veseli, da je veliko prometnih udeležencev pozdravilo včerajšnje aktivnosti policije, s tem pa so potrdili, da se zavedajo nevarnosti, povezane s prehitro vožnjo.

Cilj maratona nadzora hitrosti je bil znižati hitrost na slovenskih cestah in vplivati na zavedanje o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje. Vse aktivnosti policije so namreč usmerjene v zmanjševanje števila smrtnih žrtev na slovenskih cestah ter hudo in lahko telesno poškodovanih zaradi prometnih nesreč.

Z maratonom nadzora hitrosti smo se slovenski policisti pridružili policistom iz dvajsetih držav Evropske unije, v katerih je včeraj prav tako potekal nadzor. Maraton nadzora hitrosti je sicer del vseevropske akcije Hitrost, ki traja do 24. aprila in poteka pod okriljem Tispola.

Vozite previdno in prilagodite hitrost vožnje tako predpisom kot razmeram na cesti. S previdno vožnjo lahko tudi sami veliko prispevate k ohranitvi življenj. Ne hitimo za vsako ceno, zmanjšajmo hitrost in tako preprečimo nepotrebne poškodbe in nepovratne posledice, ki lahko za vedno spremenijo naše življenje ali življenja drugih!