Sorodne objave

 

Ta teden, med 18. in 24. aprilom 2016, poteka vseevropska akcija Hitrost, v kateri bodo sodelovali tudi slovenski policisti. Namen akcije je umirjanje hitrosti v prometu.

 

V četrtek, 21. aprila, bo na več kot 600 lokacijah potekal maraton nadzora hitrosti. Vozite previdno!


Akcija poteka pod sloganom Vozimo pametno. Kot je dejal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, je namen nadzora vplivati na zavedanje ljudi o pomembnosti umirjanja hitrosti za varnost vseh prometnih udeležencev. Prekoračitev hitrosti namreč predstavlja enega najpogostejših vzrokov prometnih nesreč.

01 MaratonNadzoraHitrosti

 Hitrost - počasneje je varneje


Po besedah direktorja javne agencije za varnost prometa Igorja Velova je hitrost vožnje neposredno povezana z močjo trčenja in njenimi posledicami. "Prav tako je hitrost vožnje povezana s tveganjem za udeležbo v prometni nesreči, saj imajo vozniki pri visokih hitrostih manj časa za ustrezno reagiranje, kar posledično privede do več prometnih nesreč."

Med akcijo Hitrost bodo meritve hitrosti in poostren nadzor na cestah poleg policije izvajala tudi občinska redarstva.

V četrtek, 21. aprila, pa bo med 6. in 18. uro potekal tudi maraton nadzora hitrosti na več kot 600 lokacijah po vsej Sloveniji. Seznam lokacij bomo objavili na spletni strani policije. Z maratonom nadzora hitrosti se slovenski policisti pridružujemo policistom iz več kot 20 držav Evropske unije, v katerih bo ta dan prav tako potekal nadzor.

Glavni namen nacionalne akcije, ki jo organizira Javna agencija RS za varnost prometa, je znižati hitrosti na slovenskih cestah in zmanjšati število smrtnih žrtev, hudo in lahko telesno poškodovanih zaradi prometnih nesreč. Znižanje povprečne hitrosti v naseljih za samo 1 km/h bi pomenilo zmanjšanje prometnih nesreč za približno 4 %, znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 %.

Informacije o poteku akcije in prometni varnosti v Sloveniji so na današnji novinarski konferenci predstavili mag. Igor Velov, direktor Javne agencije RS za varnost prometa, Robert Vehovec, višji policijski inšpektor v Sektorju prometne policije na Generalni policijski upravi, Liljana Herga, vodja Sektorja za vzdrževanje, upravljanje, tehnično urejanje prometa in varstvo cest na Direkciji RS za infrastrukturo, in prof. Matjaž Šraml s Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.