Sorodne objave

 

Ob praznovanju dneva policije 27. junija 2016 smo v preddverju Kongresnega centra Brdo postavili prvo razstavo o zgodovini slovenske policije, ki zajema celotno obdobje policije pri nas, od njenih začetkov na slovenskih tleh leta 1850 pa do danes. 

razstavaGre za prvo policijsko zgodovinsko razstavo pri nas, ki prehaja kronološke meje današnje in pretekle domovine, nas popelje v Kraljevino Jugoslavijo, Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev, v Avstro-ogrsko monarhijo in Avstrijsko cesarstvo – tja čisto na začetek, ko se je varnostna sila, ki ji danes pravimo policija, na naših tleh tako rekoč rodila. Gre za zgodovino institucije, ki že več kot 160 let igra pomembno vlogo v življenju vsakega posameznika.

Razstava je bila pripravljena v Muzeju slovenske policije v sodelovanju s Policijsko upravo Murska Sobota leta 2014. Za kočevsko in ribniško območje je bila dopolnjena v letih 2015 in 2016 v sodelovanju s Pokrajinskim muzejem Kočevje, Muzejem Ribnica in Policijsko upravo Ljubljana.

V prihodnje se bo dopolnjevala ob gostovanjih na območjih različnih policijskih uprav. 

Zgodovina je učiteljica življenja. Historia magistra vitae est je že več kot 2000 let veljavna resnica, ki jo je izrekel rimski filozof, politik, pravnik, govornik Cicero, Marcus Tullius. Želeli bi, da tudi vas povabi na ogled razstave.

Razstavo so popestrile makete policijskih vozil, ki jih je izdelal Štefan Abraham, upokojeni policist Policijske uprave Murska Sobota. Gre za petnajst ročno izdelanih maket nekdanjih in sodobnih vozil ter plovil slovenske policije.


Več o zgodovini slovenske policije: Od orožnika do policista

Spletno mesto: 25 let Policije v samostojni Sloveniji