Sorodne objave

 

Vsako leto se ob 27. juniju, dnevu policije, z različnimi aktivnostmi spominjamo zgodovinskih dogodkov leta 1991, v katerih smo aktivno sodelovali in ki so pripeljali do osamosvojitve naše države. Letos je še posebej slovesno, saj obeležujemo 25-letnico Policije v samostojni Sloveniji. Osrednja slovesnost je pod naslovom Slovenska policija, vedno za ljudi danes potekala v Kongresnem centru Brdo.

Celotno slovesnost je snemala RTV Slovenija.

Posnetek dela proslave bo na sporedu v torek, 28. junija 2016, ob 18. uri na 2. programu TV Slovenija.

V celoti pa si bo mogoče proslavo ogledati v sredo, 29. junija, ob 22. uri na 3. programu TV Slovenija.

Vabljeni k ogledu!

Ogledate pa si lahko tudi spletno mesto, kjer objavljamo še druge vsebine, povezane z obeleževanjem srebrnega jubileja naše organizacije.

MATC4520

Poleg generalnega direktorja policije Marjana Fanka in ministrice za notranje zadeve mag. Vesne Györkös Žnidar, ki sta uvodoma nagovorila udeležence prireditve, je kot slavnostni govorec nastopil tudi direktor Europola Rob Wainwright.

MarjanFankGeneralni direktor policije Marjan Fank

Zvočni zapis izjave Marjana Fanka  (mp3) 

VesnaZnidarMinistrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar

Zvočni zapis izjave ministrice za notranje zadeve (mp3) 

RobWainwright

 Direktor Europola Rob Wainwright

Zvočni zapis izjave direktorja Europola (mp3) 


"Zgodovina in tradicija slovenske policije ne izvirata iz zadnjega četrt stoletja. Že v samem času osamosvojitve in procesih pred njo je policija oz. takratna milica veljala za stabilno, dobro organizirano, predvsem pa enotno in visoko motivirano institucijo. In ta zgodovina, ki traja že desetletja - od nastankov narodne zaščite, milice in kasneje do razvoja policije, vsak kamenček je pripomogel k mozaiku, s katerim se lahko pohvalimo danes," je uvodoma dejal generalni direktor policije Marjan Fank.

Zbrane je nagovorila tudi ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar: "Moj cilj je Policijo postaviti na vrh sodobnih evropskih policij, kamor nedvomno spada. To ne nazadnje dokazujeta vaše delo v zadnjih desetletjih, pa tudi izjemno delo policistk in policistov, ki so med povečanim migracijskim tokom dokazali, da znajo varovati schengensko mejo, in tako postavili zgled vsem policijam v Evropski uniji in širše. /.../ Vaša pot ni bila vselej lahka, prav tako ni bila vedno ravna in gladka, vendar ste znali delovati kot celota, usklajeno in homogeno. Ponosno lahko rečem, da se je policija vseskozi odlikovala po svoji profesionalnosti in odlični hierarhični organiziranosti ter strokovnem in zakonitem delu svojih zaposlenih." Več >>

Slavnostni govorec, direktor Europola Rob Wainwright, pa je izpostavil odlično sodelovanje Europola s slovensko policijo: "Države se same ne zmorejo spopadati s kompleksnimi kriminalnimi in terorističnimi grožnjami. Slovenija se tega zaveda in se vedno pogosteje obrača na nas. Pri tem je zelo aktivna in zato naš cenjen partner."

MATC4611

Praporščaki Policije, Manevrske strukture narodne zaščite v organih za notranje zadeve leta 1990 in Zveze policijskih veteranskih društev Sever z območnimi društvi

MATC5045Ministrica za notranje zadeve in generalni direktor policije sta na današnji prireditvi podelila najvišja priznanja

MATC4971

V policiji zaposlena vrhunska športnika Peter Prevc in Benjamin Savšek sta prejela srebrni ščit policije, vodja Oddelka za splošne policijske naloge na Policijski upravi Ljubljana Nermin Isić je prejel zlati ščit policije, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Slavko Koroš in vodja Sektorja gospodarske kriminalitete v Upravi kriminalistične policije Dušan Florjančič sta prejela veliki ščit policije z bronasto zvezdo, Matjaž Šinkovec iz Službe generalnega direktorja policije Generalne policijske uprave pa je prejel veliki ščit policije z zlato zvezdo.

Evropski policijski urad - Europol je prejel srebrni znak policije za sodelovanje, saj se od včlanitve Slovenije v Europol leta 2004 dejavnosti slovenske policije v okviru agencije vedno bolj krepijo. Vsako leto je več zadev, ki jih obravnavamo v sodelovanju s to agencijo, z njeno pomočjo pa je čedalje tesnejše tudi naše sodelovanje z drugimi državami članicami. Europol nudi slovenski policiji neprecenljivo strokovno pomoč, veseli pa smo tudi njegove finančne podpore pri posameznih policijskih operacijah.

MATC4693Policijski orkester je z Ljubeznijo iz šolskih dni programu dodal nostalgično noto


Program, ki sta ga povezovala Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje in Boštjan Polutnik iz Policijske akademije, so glasbeno obogatili Policijski orkester, folklorna skupina FKUD Tine Rožanc in ansambel Modrijani.

MATC5096S svojimi, že skoraj ponarodelimi skladbami Ti moja rožica, Moja in Tebi so udeležence navdušili Modrijani

MATC4928

Folklorna skupina Tine Rožanc je vsako od osmih policijskih uprav predstavila skozi plesno podobo pod imenom Folklorna suita


Proslavo je v dvorani Grandis spremljalo okoli 450 udeležencev (najvišji predstavniki države, zaposleni iz Policije in Ministrstva za notranje zadeve, predstavniki Združenja Sever in obeh reprezentativnih policijskih sindikatov ter organizacij, s katerimi ima Policija sklenjene sporazume o sodelovanju, predstavniki medijev, nekdanji generalni direktorji policije in nekdanji ministri za notranje zadeve, svojci pripadnikov policije, ki so v vojni za Slovenijo 1991 izgubili življenje, prejemniki spominskega znaka policije Ranjeni pripadnik policije 1991 in svojci policistov, ki so po letu 1991 umrli pri opravljanju policijskih nalog). 

Brosura ob 25 letnici slovenske policije 210 240 spominski znak policije lice

Vsak udeleženec prireditve je ob tej priložnosti prejel tudi posebno brošuro V 25 letih do sodobne in po evropskih merilih oblikovane policijske organizacije  in spominski znak, ki ga je ob svoji 25-letnici izdala Policija in ga bo prejel tudi vsak zaposleni.

MATC4082 MATC4102

V preddverju kongresnega centra so si udeleženci ob tej priložnosti lahko ogledali prvo razstavo o zgodovini slovenske policije od njenih začetkov na slovenskih tleh leta 1850, v kateri je predstavljena zgodovina slovenske policije. Razstava Od orožnika do policista je bila pripravljena v Muzeju slovenske policije, obogatile pa so jo makete policijskih vozil, ki jih je izdelal Štefan Abraham, upokojeni policist Policijske uprave Murska Sobota. 

MATC4069

MATC3918 MATC5392

Na zunanji ploščadi pred kongresnim centrom smo razstavili svoja policijska vozila, ki smo jih uporabljali skozi celotno obdobje razvoja. Tako ob policijskih »starodobnikih« kot ob sodobnih specialnih vozilih policije so bili policisti v pripadajočih uniformah. Največ pozornosti so seveda pritegnila restavrirana starodobna policijska vozila iz časa milice. Poleg tega pa smo udeležencem predstavili tudi številne zanimive policijske enote in opremo, s katero delajo, ter službene živali. 

MATC3992Ogledati si je bilo mogoče tudi policijski helikopter, mobilno policijsko pisarno, vozilo z videonadzornim sistemom Provida, blindirano vozilo za prevoz varovanih oseb, vozilo Tuareg, intervencijsko in patruljno vozilo, kombi za ogled kraja kaznivega dejanja, policijske motorje in kolesa ... Svoje delo so predstavili še vodniki službenih psov in policisti konjeniki z lipicanci.

MATC5367Že dopoldne pa se je delegacija Ministrstva za notranje zadeve pod vodstvom ministrice za notranje zadeve mag. Vesne Györkös Žnidar, vodstvom Policije in Združenja Sever poklonila spominu policistom, ki so v vojni za Slovenijo 1991 izgubili življenje, in policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog po letu 1991, ter položila cvetje k spominskima obeležjema v Parku spomina Tacen v Ljubljani. S položitvijo venca se je poklonila tudi pri pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Novih Žalah v Ljubljani.

Slovesnost je del številnih prireditev, ki po vse državi v teh dneh potekajo ob obeleževanju 25. obletnice desetdnevne vojne in ki so tokrat prvič povezane pod enotno častno pokroviteljstvo predsednika Republike Slovenije.

Dan policije smo počastili tudi na območjih posameznih policijskih uprav: