Sorodne objave

 

Jutri, 6. julija, bo med 6. in 12. uro po vsej Sloveniji potekal maraton nadzora hitrosti. Vozite previdno, prilagodite hitrost razmeram na cesti in tako ohranite dragocena življenja!

Odločitev za ponovno izvedbo maratona nadzora hitrosti v juliju je bila sprejeta zaradi izredno slabega stanja prometne varnosti v lanskem juliju ter negativnega trenda v letošnjem letu. Za poletna obdobja so zaradi lažnega občutka varnosti, ki ga imajo vozniki zaradi lepega vremena, tudi sicer značilne višje hitrosti, ki botrujejo večjemu številu prometnih nesreč. Z jutrišnjim nadzorom želimo zato predvsem vplivati na udeležence cestnega prometa, da v poletnem času svojo hitrost in način vožnje ustrezno prilagodijo in na ta način vozijo varneje.

V nadzor bo vključenih 196 policistov, ki bodo merili hitrost na 362 lokacijah.

01 AkcijaHitrost

Hitrost - počasneje je varneje!

Varno v poletje na slovenskih cestah


Poleti so prometne nesreče pogostejše, zato bodite previdni

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje.
 
Začelo se je obdobje počitnic in dopustov, ko se ljudje množičneje odpravljamo proti turističnim krajem. Zaradi gostejšega prometa v tem času ne bo odveč dodatno opozorilo. Žal je namreč prav poletje čas, ko so prometne nesreče pogostejše, zato želimo policisti z nadzori in različnimi preventivnimi akcijami vplivati na voznike, da bi bili še bolj pozorni in bi vozili čim bolj varno. Kdaj je pričakovati večje zgostitve prometa, lahko preverite v rubriki Prometni koledar na spletni strani Prometno-informacijskega centra.

Voznike pozivamo, naj se na pot odpravijo spočiti, naj gredo na pot pravočasno ter naj bodo v prometu strpni in umirjeni.


Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami, dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila.

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!


Statistični podatki

V šestih mesecih letošnjega leta se je zgodilo 8.245 (8.544) prometnih nesreč ali za 3 % manj kot v enakem lanskem obdobju. Kljub vsemu je v omenjenih nesrečah umrlo 68 oseb, kar je 24 več kot v enakem obdobju lani, 335 (436) se jih je hudo telesno poškodovalo in 3.407 (3.705) lahko telesno poškodovalo.

Zaradi hitrosti se je v prvih šestih mesecih zgodilo 1.554 prometnih nesreč (v letu 2015 1.394). V teh nesrečah je umrlo 22 udeležencev (lani 14), 122 oseb se je hudo telesno poškodovalo (lani 146), 841 oseb je bilo lahko telesno poškodovanih (lani 765).

V lanskem letu je z vidika prometne varnosti negativno izstopal predvsem julij, saj je v prometnih nesrečah umrlo 26 udeležencev (v juliju 2014 je umrlo 7 udeležencev, v juliju 2013 10 udeležencev, v juliju 2012 pa 14 udeležencev).

Akcija Hitrost sicer poteka vse do 10. julija, preventivno akcijo pa bomo ponovili še med 22. in 28. avgustom 2016.