Sorodne objave

 

Oktobra po vsej Evropi že peto leto zapored poteka kampanja ozaveščanja o pomenu kibernetske varnosti. Nevarnosti na spletu je tudi v Sloveniji čedalje več. Po podatkih nacionalnega centra SI-CERT, ki vodi projekt, smo v osmih letih zabeležili skoraj 6-kratni porast omrežnih incidentov in kar 18-kratni porast spletnih goljufij!

Tudi v slovenski policiji opozarjamo, da je vedno več izsiljevalskih virusov, phishing napadov, prevar pri spletnem nakupovanju, izsiljevanja s skrivaj pridobljenimi intimnimi posnetki in ostalih goljufij, ki se širijo prek družbenih omrežij.

Kam-po-pomocZa večino teh goljufij napadalci niti ne potrebujejo naprednega računalniška znanja, ampak izkoriščajo predvsem naivnost, neznanje in neprevidnost uporabnikov.

Uvodni teden oktobra, meseca kibervarnosti, so v SI-CERT-u zato namenili goljufijam pri spletnem nakupovanju.

Na torkovi novinarski konferenci Nakupovati prek spleta? Seveda, ampak preudarno! so predstavniki različnih institucij svetovali potrošnikom, naj se pred vsakim prvim nakupom v trgovini čim bolj pozanimajo o prodajalcu.

Preverijo naj, kakšna so menja ostalih kupcev, koliko je spletna trgovina stara, so na voljo dovolj natančni podatki o podjetju, ki stoji za spletno trgovino … Predvsem pa naj ne nasedajo pravljičnim ponudbam!

Več o tem: Poceni, ceneje, prevara!

Vsem uporabnikom svetujemo, naj se obrnejo na SI-CERT-ov portal Varni na internetu. Tu bodo na enem mestu našli vse dodatno znanje, informacije in nasvete, kako prepoznati tveganja in se ubraniti pred spletnimi prevaranti. Med drugim so pripravili video, kviz, letak in drugo zanimivo gradivo.

hipster lovrencOglejte si video, ki opozarja na prevare pri spletnem nakupovanju: Hipster Lovrenc kupuje traktor na spletu  

detektivSodelujte pa tudi v nagradnem kvizuin preverite, kako dobro poznate tipične spletne prevare: Si spletni detektiv?