Sorodne objave

 

V okviru svečane seje Planinske zveze Slovenije sta bila danes, 3. decembra 2016, v Lendavi podpisana načrta o sodelovanju Policije s Planinsko zvezo Slovenije in z Gorsko reševalno zvezo Slovenije v prihodnjem letu.

Vse tri organizacije namreč s skupnimi močmi skrbijo za varnejši obisk gora in vzajemno sodelujejo tudi na drugih področjih. S tem namenom vsako leto podpišejo načrt sodelovanja in si postavijo skupne cilje za naslednje leto. V letu 2017 bo poudarek na nadgradnji sodelovanja na preventivnem področju in na usposabljanju.

IMG 9674

 Generalni direktor policije Marjan Fank je načrt o sodelovanju med Policijo in Planinsko zvezo Slovenije za leto 2017 podpisal z njenim predsednikom Bojanom Rotovnikom, nato pa je načrt o sodelovanju med Policijo in Gorsko reševalno zvezo Slovenije za leto 2017 podpisal še s predsednikom te zveze Igorjem Potočnikom.


"Gore je potrebno spoštovati, kar pomeni, se pred vzponom nanjo ustrezno pripraviti. Šmarna gora, na primer, ni gora v pomenu gora visokogorja, pa vendar je ni za jemati le kot lahkoten nedeljski sprehod, ampak enako spoštljivo, kot njene mnogo večje sorodnice," je po podpisu dejal generalni direktor policije Marjan Fank. "Napačen gib in že je lahko potrebna zahtevna nekaj urna reševalna akcija, kot smo jo s policisti pripadniki Posebne policijske enote - Gorske enote ravno tam že izvajali.

Ta ista gora je vsakemu policistu zaradi šolanja pod njo zelo dobro poznana, mnogi nanjo in na druge vrhove zahajajo tudi v svojem prostem času. Mnogi so tudi člani Planinske zveze Slovenije ali Gorske reševalne zveze Slovenije. Naši policisti sodelujejo tudi v nalogah iskanja, reševanja in preventivnega delovanja iz naslova gorništva, bodisi kot že prej omenjeni pripadniki gorske enote, k temu pa bi lahko prišteli se pripadnike Letalske policijske enote, tudi policiste smučarje, policiste vodnike službenih psov in še katero ozko specializirano skupino iz naših vrst."

Po besedah Fanka tovrstnih nalogah ni malo in pri tem se policisti na istih poteh srečujejo s pripadniki drugih organizacij, kot sta prej omenjeni Planinska zveza Slovenije in Gorska reševalna zveza Slovenije. "Medsebojna sodelovanja v praksi so se razvila iz potrebe, iz narave dela. Obstajala so mnogo prej kot uradni sporazumi in načrti, ki poslej jasno določajo ‎naloge. Te so predvsem preventivne narave, naloge skupnega reševanja in skupna usposabljanja.

Dejstvo je, da je Slovenija hribovita država in da je število ljudi, ki preživljajo prosti čas v hribih oz. gorah, veliko. S ciljem osveščanja o varnem gibanju in zadrževanju v hribovitem svetu ter zmanjšanja števila nesreč in njenih posledic takšne načrte, kot sta bila podpisana danes, vsekakor podpiram in so dobrodošli za nadaljnje delo in izboljšanje stanja v prihodnje. Prepričan sem, da lahko s skupnimi močmi pripadniki vseh treh organizacij naredimo še več za varnost v hribovitem svetu," je še dejal generani direktor policije.