Sorodne objave

 

Policijske konjeniške vrste so v teh dneh, po več kot dveh letih in pol, okrepljene s štirimi novimi konji. Slovesni prevzem konj je bil danes, 19. decembra 2016, udeležila pa se ga je tudi namestnica generalnega direktorja policije mag. Tatjana Bobnar.

Prevzem konj6

Postaja konjeniške policije Ljubljana je dobila tri nove konje:

  • konja z imenom Remus, ki je šlezijske toplokrvne pasme,
  • konja z imenom Don Schoko, ki je češke toplokrvne pasme, in
  • konja z imenom Color me red, ki je hrvaške toplokrvne pasme.

Četrti konj z imenom Faraon, ki je slovenske toplokrvne pasme, pa je na Policijski postaji vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor.

Na Postaji konjeniške policije Ljubljana je sedaj v čredi skupno 14 konj, od tega 6 lipicancev. Dva najstarejša konja v čredi sta stara že 19 let, povprečna starost črede je 9 let in pol. Policijska postaja vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor pa ima odslej v čredi  8 konjev, od tega dva lipicanca. Povprečna starost črede pa je 11 let.

Prevzem konj9

Policiste je v letošnjem letu razveselil tudi nakup dveh novih terenskih vozil s prikolicama za prevoz konj ter nakup novih 12 kvalitetnih sedel, katerih novost je barva podsedelnic, ki je fluorescentno rumena. Prav tako so pridobitev nove jahalne čelade in naglavne svetilke, saj sta vidnost in varnost policistov na prvem mestu.

Postaja konjeniške policije Ljubljana se v letošnjem letu lahko pohvali tudi s kar nekaj obnovitvenimi deli. Obnovljena je bila streha upravne zgradbe, obnovljeni so bili tlaki v hlevih, na novo je bila napeljana vodovodna napeljava, ki je tudi ustrezno toplotno zaščitena, saj je v preteklosti ob zelo nizkih temperaturah voda zamrzovala.

V policiji si dela brez policistov konjenikov ne moremo predstavljati. Sodelujejo praktično pri vseh policijskih nalogah, še posebej pa so nepogrešljivi v iskalnih akcijah, pri pregledovanju težko dostopnih terenov, nadzorovanju državne meje, pri varovanju javnih zbiranj ter ob večjih naravnih in drugih nesrečah. Ne nazadnje sodelujejo tudi pri številnih preventivnih aktivnostih policije, kjer vsakokrat očarajo obiskovalce, še posebej otroke, ki so njihovi največji oboževalci. Več o tem: Delo s službenimi konji