Sporočila za javnost

Policisti konjeniki opravljajo vse policijske naloge. Največ nalog opravijo na področju vzdrževanja javnega reda, v obliki opazovalne službe, sodelujejo pri intervencijah ob množičnih kršitvah javnega reda in pri varovanju javnih zbiranj z večjo stopnjo tveganja. Sodelujejo tudi v številnih preventivnih aktivnostih policije v šolah, vrtcih in v okviru promocije poklica policista, kjer naši štirinožni pomočniki vedno navdušijo obiskovalce.

IMG 3487

Organiziranost

Policisti konjeniki s policijskimi konji so razporejeni na Postajo konjeniške policije Ljubljana in Policijsko postajo vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor, vendar opravljajo naloge na območju celotne Slovenije.

Delo policistov konjenikov

Ne le peš, na kolesu ali v službenem avtomobilu, policisti svoje naloge izjemno učinkovito opravljajo tudi na konju. Naloge policistov konjenikov so podobne nalogam drugih policistov, najpogosteje pa so povezane z varovanjem vseh vrst javnih zbiranj (prireditve in shodi), kjer je veliko ljudi. Policist je na konju opaznejši, poleg tega ima boljši pregled nad dogajanjem.

Slovenska policija konje uporablja že od leta 1920, ko je bila ustanovljena prva konjeniška enota.

 vaja ogenj izrez

Službenih policijskih konj ne smejo zmotiti ne hrup ne dim, množica ali druge ovire. Morajo pa imeti, tako kot policisti, posebno zaščitno opremo. Ko sodelujejo pri vzdrževanju javnega reda in miru, imajo s posebnim prozornim vizirjem dodatno zaščitene oči in glavo. Tudi na prsih in nogah imajo ščitnike za ublažitev morebitnih udarcev predmetov, ki se lahko odbijejo od tal ali so namerno vrženi vanje. Kadar policisti konjeniki opravljajo naloge s službenimi konji ponoči, uporabljajo opremo z odsevniki, zlasti če opravljajo delo na cesti. 

S konji uspešni tudi na neprevoznih poteh

Konji so zaradi svojih fizičnih lastnosti in odlične mobilnosti nepogrešljivi tudi kot pomoč drugim policistom na zahtevnih terenih, kot so gozdovi in obrežja rek, pri širših blokadah, pri načrtovanih akcijah za iskanje oseb in prijetje storilcev kaznivih dejanj ter za iskanje nasadov konoplje. Prav tako so pomembni pri pregledovanju območja ob večjih naravnih in drugih nesrečah. Med pomembnejšimi je tudi nadzor na državni meji, zlasti na t. i. zeleni meji, kjer so težko prevozne poti. Tam predvsem preprečujejo nezakonite migracije ter vnos prepovedanih drog in orožja.

02 Policijski konji z otroki

Policisti konjeniki so vsakdanji pojav na mestnih ulicah, v parkih in na pešpoteh. Patruljiranje s konji, tako v mestnem prometu kot na površinah, kjer promet ni dovoljen, ima poleg preventivnega tudi velik promocijski učinek, saj te velike živali vsakič znova navdušijo mimoidoče.

Kontakti

Konjeniška policija - simbolPostaja konjeniške policije Ljubljana

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
01 563 44 52
Stožice 28, 1000 Ljubljana

Policijska postaja vodnikov službenih psov in konjenikov Maribor

02 320 97 00
Danjkova 4, 2000 Maribor

Povezane vsebine

Zgodovina uporabe konj v slovenski policiji

Organiziranost področja dela policijske konjenice

Naloge policistov konjenikov

Usposabljanje policistov konjenikov

Oprema policista konjenika in službenega konja ter oskrba konja