Sorodne objave

 

23 držav, Europol in ENFAST so s 1. decembrom 2016 združili napore za prijetje iskanih kriminalcev in 23 dni zaporedoma objavljajo podatke in fotografije po enega ubežnika vsak dan, ki ga iščejo različne države članice Evropske unije. Na t. i. adventnem koledarju iskanih oseb je tudi državljan Slovenije.

20 dec SloveniaEvropski organi odkrivanja, preiskovanja in preprečevanja kaznivih dejanj so vzpostavili spletno stran - www.eumostwanted.eu - preko katere lahko javnost pomaga pri izsleditvi najbolj iskanih oseb v Evropi. Spletna stran, ki jo je ob podpori Europola vzpostavila Evropska mreža enot za aktivno iskanje ubežnikov (ENFAST – European Network of Fugitive Active Search Teams), vsebuje informacije o zelo odmevnih primerih storilcev, ki so iskani na mednarodni ravni.

Na evropskem seznamu najbolj iskanih ubežnikov (www.eumostwanted.eu) je sicer več kot 60 kriminalcev - morilcev, ugrabiteljev, teroristov, preprodajalcev mamil in drugih. Vsi so obsojeni ali osumljeni težkih kaznivih dejanj, s katerimi so spremenili življenja svojih žrtev in so na begu pred odgovornostjo in kaznijo.

Slovenska policija je na omenjen seznam uvrstila naslednji osebi:

  • Dalibor Pejić, rojen 3. 4. 1987, državljan Slovenije, iskan zaradi kaznivega dejanja neupravičene trgovine s prepovedanimi drogami, in
  • Daniel Borojevič, rojen 30. 4. 1976, državljan Slovenije, iskan zaradi kaznivega dejanja ropa, ki je uvrščen tudi na t. i. adventni koledar iskanih oseb.

 20 dec Slovenia1

Odkar je bil konec januarja 2016 objavljen seznam najbolj iskanih ubežnikov v Evropi, je bilo aretiranih že 24 kriminalcev. Še več se jih skriva po vsej Evropi in evropski organi pregona tesno sodelujejo med seboj za njihovo prijetje.

Tudi vi lahko pomagate, saj je bilo do sedaj devet prijetij neposredno povezanih z medijskimi objavami s seznama najbolj iskanih ubežnikov v Evropi v medijih.

Javnost prosimo za pomoč pri zbiranju informacij in iskanju omenjenih oseb.

Spremljajte objave Europola in evropskih policij na Twitterju, Facebooku, LinkedInu in www.eumostwanted.eu.

 

Spletne povezave:

 
Statistični podatki za Slovenijo

Slovenija ima trenutno razpisani 202 iskanji oseb na mednarodni ravni (mednarodna tiralica in/ali evropski nalog za prijetje in predajo).

V Sloveniji je bilo leta 2015 prijetih 79 oseb, ki so bile mednarodno iskane in predane tujim varnostnim organom na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo ali izročene na podlagi mednarodnih tiralic. V tujini pa je bilo v letu 2015 prijetih 48 oseb, ki so bile mednarodno iskane s strani slovenskih sodišč in predane ali izročene slovenskim varnostnim organom.

V letu 2016 * je bilo v Sloveniji prijetih 59 oseb, ki so bile mednarodno iskane in predane tujim varnostnim organom na podlagi evropskega naloga za prijetje in predajo ali izročene na podlagi mednarodnih tiralic. V tujini pa je bilo v letu 2016 prijetih 63 oseb, ki so bile mednarodno iskane s strani slovenskih sodišč in predane ali izročene slovenskim varnostnim organom.

* V obdobju od 1. 1. do 20. 12. 2016

eu mostwanted fugitives video most wantedVideo