Sorodne objave

 

Ob velikem zavedanju, kako pomembna je varnost tudi na smučiščih, smo tudi v tej sezoni s pomočjo nekaterih zunanjih izvajalcev izvedli dvodnevno usposabljanje za policiste, ki delajo na naših smučiščih. Udeležilo se ga je 20 policistov smučarjev iz vseh policijskih uprav, številčno pa najbolj iz tistih, ki imajo največ smučišč na svojem območju, to so policijske uprave Nova Gorica, Kranj, Celje in pa Maribor.

IMG 9934

Po programu usposabljanje so bile prvi dan teoretične vsebine, pri čemer je bil glavni poudarek na spremembah oz. novostih, ki jih je prinesel nov zakon o varnosti na smučiščih.

Sprememba Zakona o varnosti na smučiščih je predvsem za nadzornike smučišč in za upravljavce prinesla kar nekaj sprememb, medtem ko za delo policistov na smučiščih ne toliko. Policisti bomo še vedno morali obravnavati nesreče na smučiščih, ki bodo hujše narave, torej nesreče s hudimi telesnimi poškodbami ali s smrtnim izidom. Prav tako smo še vedno pristojni za preverjanje prisotnosti alkohola ali psihoaktivnih snovi ali prepovedanih drog v organizmu. Novost je ta, da smo policisti z novelo zakona zadolženi tudi za obveščanje svojcev v primeru, da je smučar huje telesno poškodovan ali da je umrl (to je bila do zdaj naloga nadzornikov smučišč), in da v primeru obravnave nesreče, če je poškodovani odpeljan v bolnišnico, poskrbimo za njegove stvari, ki morebiti ostanejo na smučišču.


Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča (mp3) 
iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi
IMG 0008

Drugi dan usposabljanja pa je bil namenjen praktičnemu delu, kjer so policisti smučarji na smučišču Krvavec izvedli delo v več skupinah. Poudarek je bil predvsem na mednarodnih vedenjskih pravilih (FIS pravilih) in na dolžnostih smučarjev v povezavi z zakonom o varnosti na smučiščih: kaj je smučarjem prepovedano in kaj jim je dovoljeno, katerih obveznosti se morajo držati ipd. Nadalje je vodja smučišča in hkrati tudi vodja nadzornikov policistom smučarjem prenesel znanje glede tega, kako mora biti smučišče urejeno, kje morajo biti nameščene kakšne obvestilne table, kako je z varovalnimi ograjami, z zaščitnimi mrežami in blazinami ter kako je z vstopom in izstopom iz naprav ipd.

Letošnjo sezono smo bili do sedaj (do vključno 22. decembra 2016) obveščeni o eni hujši nesreči na smučišču, kjer je šlo za zlom. Glede na število smučarskih dni do sedaj je to nekako v skladu s pričakovanji. Seveda povečanje gostote smučarjev in večji obisk smučišč lahko botruje tudi večjemu številu poškodb, zato bomo policisti skupaj z nadzorniki smučišč na njih pogosteje prisotni v času praznikov in kasneje tudi v času šolskih zimskih počitnic, ko načrtujemo, tako kot vsako leto, tudi izvedbo poostrenega nadzora. 

IMG 9977

Vse smučarje, deskarje in tudi druge obiskovalce smučišč opozarjamo, naj spoštujejo mednarodna vedenjska pravila in naj spoštujejo tudi ostale udeležence na smučiščih. Vsak smučar naj se na smučanje predhodno dobro telesno pripravi in naj ne precenjuje svojih sposobnosti. Smučanje in uživanje alkohola prav tako ne gresta skupaj. Namreč, kar v nekaj primerih obravnavanih nesreč v lanskem letu je bila prisotnost alkohola pri ponesrečencih potrjena. V takem primeru policisti prepovejo nadaljnje smučanje in odvzamejo vozovnico. Najhuje pa je to, da so v teh nesrečah pogosto prisotne tudi telesne poškodbe. Naj bo smučanje varno in vsem v užitek!


Zvočni posnetek izjave Alojza Sladiča (mp3) 
iz Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi


Le varna smuka je užitek - nasveti policije za večjo varnost na smučišču

Nasveti smučarjem in drugim osebam na smučišču