Sorodne objave

 

Čeprav letošnja zima ni bila prav radodarna s snegom, se je ta zaradi nizkih temperatur kar dolgo obdržal. A tik pred začetkom akcije Šolar na smuči nas je presenetilo deževje. Na veselje skoraj 3.200 otrok so se, kljub "kislemu" vremenu, upravljalci smučišč in tekaških prog potrudili in vzpostavili takšne snežne razmere, da se bodo otroci vseeno lahko učili svojih prvih korakov na smučeh. Tako smo danes, 12. februarja 2024, na Rogli slovesno odprli novo, že deveto akcijo Šolar na smuči.

 

slika nagovora predstavnikov organizatorjev, športnih vzornikov in predsednice države

Prijavljenih kar 61 šol in skoraj 3.200 otrok

Letos se je prijavilo 61 šol iz vse Slovenije. Okoli 1.800 učencev četrtih razredov se bo učilo alpskega smučanja na štirih slovenskih smučiščih, in sicer na Rogli, Mariborskem Pohorju, Gačah in Starem vrhu. Okoli 1.400 učencev tretjih razredov pa se bo v Planici, na Pokljuki, Rogli, v centru Bonovec Medvode, v Stanežičah in v Parku Jezersko učilo teka na smučeh.

Učence na Rogli nagovorili športni vzorniki in celo predsednica države

Učence so danes na Rogli pozdravili in nagovorili številni predstavniki organizatorjev, športni vzorniki in celo predsednica države, ki so spregovorili o pomenu varnega in zabavnega smučanja ter spodbujanju gibanja za zdrav razvoj otrok.

slika predsednice države med učenci smučarske šole

"Spomnim se časov osnovne šole, ko smo s šolo hodili smučat. To je bazen novih talentov in s takšnimi akcijami lahko morda najdemo kakšno novo Tino Maze, novega Jureta Koširja, novo Petro Majdič. Zdi se mi prav, da so tovrstne akcije posvečene tudi varnosti na smučiščih. V mojih osnovnošolskih časih še ni bilo 'carving' smuči, ni bilo deskarjev na snegu. Danes je podoba smučišč popolnoma drugačna. Smuči so vse hitrejše, deskarji imajo povsem svoj ritem gibanja, ki ga je treba poznati, da se izognemo nesreči. Zato se mi zdi prav, da se varnosti posveča toliko pozornosti. In kje drugje začeti, kot pri najmlajših – pri tistih, ki se učijo svojih prvih korakov na smučeh. Če jim bomo varnost znali predstavit na nek zabaven, primeren način, bodo v svojih bolj 'močnih' športnih letih znali pazit na svojo lastno varnost in tudi varnost drugih," je dejala dr. Nataša Pirc Musar, predsednica Republike Slovenije.

Za varno, zabavno in dostopno smučanje za vse otroke

"Smučanje kot šport je pred velikim izzivom. Zime so iz leta v leto milejše, soočamo se z globalnim segrevanjem. Ko smo začeli s to akcijo, smo izhajali predvsem iz tega, da otroci danes ne morejo dostopati več do smučanja, kot so včasih, ko smo si doma, za blokom ali za hišo uredili prvo smučišče, postavili prvo skakalnico, kjer smo se učili svojih prvih korakov na smučeh. Danes ni več tako. Zato smo začeli razmišljati, kako otroke, ki tega dostopa nimajo, spravit na smuči," je dejal Uroš Zupan, direktor Smučarske zveze Slovenije in pobudnik akcije Šolar na smuči. Kot je še poudaril, imajo pri tem projektu pomembno vlogo vsi deležniki, tako z vidika učenja smučanja, kot z vidika varnosti, pa tudi spodbujanja novih talentov, ki bodo svoje mesto našli v klubih. Akcijo je po besedah Zupana spodbudilo tudi dejstvo, da zimska šola v naravi ni več obvezna. "S primerom smo pokazali, kako se da z dobro voljo in energijo vseh deležnikov, ki nam ta šport nekaj pomeni, narediti korak naprej, in želimo si, da bi bilo teh smučarjev vse več, da bi morda nekoč ta akcija zajela celotno generacijo 20.000 otrok. Smučanje je naš nacionalni šport, preko smučanja smo krepili našo identiteto tudi v nekdanji skupni državi in tega ne smemo pozabiti," je še dejal Zupan.

Franci Petek, direktor Zavoda za šport Republike Slovenije Planica, je dejal, da je zavod v tej akciji v vlogi koordinatorja šolskega prostora ter smučišč in stroke. "V našem Oddelku športa otrok in mladine imamo preko leta vrsto programov in zelo se zavzemamo, da bi akcija Šolar na smuči dobila še pomembnejše mesto. Predvsem z vidika gibalne aktivnosti, saj so aktivnosti na smučeh v zimskem času skoraj edine aktivnosti, ki jih lahko pozimi počnemo v naravi, na prostem." Kot je še poudaril, ga veseli, da je zanimanje za akcijo veliko, kar kaže tudi dejstvo, da so se letos ob odprtju prijav prosta mesta, ki jih je bilo letos nekoliko manj kot v preteklih letih, zapolnila v približno pol ure.

slika brezrokavnika z logom Šolar na smuči

Kot je dejal Alojz Sladič iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi se policisti, smo policisti takoj prepoznali pomen akcije Šolar na smuči za varnost otrok na smučiščih, zato se akciji letos pridružujemo že devetič. "Smučanje je žal tak šport, katerega sestavni del so tudi nesreče, vsi pa lahko naredimo veliko, da bi bilo teh nesreč čim manj. Akcija je namenjena otrokom 3. in 4. razredov osnovnih šol, to pa je ravno tista starostna skupina, ki je vsako leto najpogosteje udeležena v nesrečah na smučiščih. Pomembno je, da odrasli pazimo nanje, enako pomembno pa je tudi, da tudi sami obvladajo smuči, da osvojijo gibanje na njih, »ujamejo« ravnotežje in se naučijo obvladovati hitrost oz. ustaviti se varno in kontrolirano. Otroci bodo v naslednjih dneh poleg osvajanja osnov smučanja in teka na smučeh izvedeli tudi, kako se pravilno vesti na smučišču in varno smučati. Pri tem jim bodo pomagali učitelji smučanja oziroma teka na smučeh, pa tudi policisti in nadzorniki smučišč."

Kot je še dodal Sladič, kot najpogostejša vzroka nesreč na smučiščih policisti ugotavljajo precenjevanje lastnih sposobnosti oziroma znanja, pa tudi utrujenost oziroma slabo telesno pripravljenost smučarjev. "Pred nami so zimske počitnice, zato velja ponoven poziv k odgovornemu smučanju, vožnji s takšno hitrostjo, da lahko v vsakem trenutku varno »odvije« ali se ustavi."

slika množice učencev smučarske šole

Barbara Soršak, izvršna direktorica Unitur d. o. o., je dejala, da akcijo podpirajo od samega začetka. "Na ta način omogočimo smučanje predvsem otrokom, ki jim smučanje ni vedno zagotovljeno. Vsako leto tako na Rogli v sklopu akcije smuča več kot 140 otrok. Naše osnovno poslanstvo je, da te otroke skozi učenje in igro na snegu pripravimo za varno smuko. Varnosti na Rogli posvečamo veliko poudarka. Za varnost na Rogli vsak dan skrbi pet reševalcev in pet nadzornikov," je dejala Barbara Soršak.

Petra Majdič, nekdanja vrhunska športnica in ambasadorka akcije Šolar na smuči: "Odzivi otrok so izjemni. Veliko takih, ki prvič stopijo na tekaške smuči, reče 'vau, kako super šport, jaz bi pa to še kdaj počel'. To navdušenje otrok je za vse nas, ki smo soudeleženi v tem projektu, največja nagrada in spodbuda za naprej." Tek na smučeh je letos v tej akciji bolj zastopan. "Težko sodimo, zakaj je tako, je pa tek na smučeh zagotovo tudi finančno dostopnejši šport. Imamo veliko zaprosil tudi iz vrtcev v naravi, tako da je lahko tudi to pokazatelj, zakaj je kasneje temu tako," je še dodala Petra Majdič.

slika športnih vzornikov in policistov

Jure Košir, nekdanji vrhunski športnik in ambasador akcije Šolar na smuči: "Slovenija je alpska dežela in imamo izjemno bogato zgodovino tako alpskih kot nordijskih športov. Našim otrokom moramo pokazat, kaj vse je v naši deželi na voljo, od gora do smučišč. Obenem delamo promocijo našim centrom, da vidijo, da je mogoče smučati tudi blizu Celja, v Cerknem itd. Obenem pa jih tudi seznanjamo s prvimi koraki na snegu, jim predstavljamo varno smučanje, pravila na smučišču … Vzgajamo nove generacije smučarjev in smučarskih tekačev, predvsem pa spodbujamo otroke, da preživijo prosti čas v naravi. Vesel sem, da sem od samega začetka ambasador te akcije."

slika Jureta Koširja z novinarji pri podajanju izjave

Namen akcije je spodbuditi zdrav razvoj otrok in jih pripraviti za zabavno, a tudi varno gibanje na smučeh

Organizatorji - Smučarska zveza Slovenije, Policija in Zavod za šport RS Planica - vsakoletno akcijo pripravljamo v želji, da bi pri otrocih spodbudili ljubezen do športa, zdrav življenjski slog ter jih pripravili za zabavno, a tudi varno športno udejstvovanje na belih strminah in smučinah. Z akcijo Šolar na smuči želimo tudi popularizirati smučanje, kamor sodita tudi hoja in tek na smučeh, osveščati o poslanstvu smučarskih društev SZS ter z ozaveščanjem o mednarodnih vedenjskih pravilih prispevati k varnosti v zimskih športnih središčih.

Letošnjo sezono policisti obravnavali že 53 nesreč

V letošnji smučarski sezoni (od 1. novembra 2023 dalje) so policisti obravnavali 53 nesreč na smučiščih, v katerih je bilo 26 oseb huje telesno poškodovanih, ravno tako 26 pa lažje telesno poškodovanih. V lanski celotni smučarski sezoni smo obravnavali 112 nesreč, pri katerih se je 58 oseb huje, 53 pa laže poškodovalo.

Vsako sezono med vzroki nesreč prednjačijo neprilagojena hitrost smučanja in precenjevanje lastnih sposobnosti. Nekaj nesrečam vsako leto botruje tudi nenadna sprememba smeri smučanja, pa tudi zapuščanje smučišča in za tem nenadna vrnitev na smučišče. V veliki večini nesreč gre za samoudeležbo in padec smučarja, nekaj pa je tudi trkov med smučarji.

Glede na starost je vsako leto več kot ena tretjina udeležencev nesreč otrok oziroma mladoletnikov, kar pomeni vsako leto skoraj za en avtobus otrok. In ravno to je podatek, ki od obiskovalcev smučišč, pa tudi od upravljavcev in nadzornikov, terja dodatno skrb za varnost otrok, čemur je v največji meri namenjena tudi akcija Šolar na smuči.

skupinska slika učencev s predstavniki organizatorjev, športnih vzornikov in predsednico države

Nasveti za varno smučanje

Da bi bile snežne športne aktivnosti varne za vse in bi se izognili nepotrebnim nesrečam, predvsem pa poškodbam, ki so zaradi večjih hitrosti lahko tudi zelo hude, je nujno upoštevati pravila varnega udejstvovanja na smučiščih in tekaških progah.

Prilagodimo hitrost in način smučanja svojim izkušnjam, telesni pripravljenosti, snežni podlagi, lastnostim in zasedenosti smučišča ter vremenskim razmeram.

Posebno pozorni bodimo na otroke in smučarje ali deskarje novince, smučajmo pa le na označenih in urejenih smučarskih progah. Kdor ne smuča, naj za hojo uporablja le rob smučišča.

Zaščitna smučarska čelada je obvezna za otroke, mlajše od 14 let, njena uporaba pa je priporočljiva tudi za odrasle.

Smučanje pod vplivom alkohola ali mamil je skrajno neodgovorno in nevarno za lastno življenje in življenje drugih na smučišču.

Pazimo na svojo smučarsko opremo oziroma je ne odlagajmo tako, da bi ostala brez nadzora, ter na druge vredne predmete, ki jih imamo s sabo.

Predvsem pa upoštevajmo mednarodna FIS pravila.

Povezane vsebine

Poznate obvestilne in opozorilne znake na smučišču?
Nasveti smučarjem in drugim osebam na smučišču
Pooblastila policistov na smučišču
Smuka
Sankanje - užitek, ne polomija
Deskarji
Tek na smučeh - pravila
Ekstremno smučanje - nasveti
Nasveti za otroke
Pobarvanka - otroci barvajte FIS pravila za smučanje in učite se!
Nadzor na smučiščih (Ministrstvo za notranje zadeve)
Vožnja v naravi - omejitve (Ministrstvo za okolje in prostor)