Sorodne objave

 

Na Rogli smo danes, 6. januarja 2017, predstavili sodelovanje med slovensko in hrvaško policijo na smučiščih v času zimske turistične sezone. Med 2. in 11. januarjem hrvaška policista namreč pomagata slovenskim kolegom predvsem pri sporazumevanju in postopkih s hrvaškimi državljani, in sicer na smučiščih na Rogli, Kopah in v Kranjski Gori.

V začetku januarja je smučarska sezona na vrhuncu, hkrati pa je to tudi obdobje šolskih zimskih počitnic na Hrvaškem, ki jih precej hrvaških turistov izkoristi za rekreacijo in uživanje na belih strminah slovenskih smučišč.

Hrvaška policista tako med drugim izražata mnenje in svetujeta o načinu obravnave hrvaških državljanov ter pomagata hrvaškim državljanom pri stikih s hrvaškim veleposlaništvom v Republiki Sloveniji. Hrvaška policista pri opravljanju nalog nosita hrvaško policijsko uniformo, prilagojeno za delo na smučišču oz. v zimskih razmerah, in nista oborožena. Prav tako ne izvajata policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo slovenski policisti.

IMG 0147

 Govorci na novinarski konferenci so bili (z leve) Boris Verdnik iz Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Celje, Tomislav Omejec, vodja Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi, in Marijan Jozić, ki po pooblastilu vodi Poveljstvo interventne policije v hrvaški policiji.


Zvočni posnetek izjave Tomislava Omejca, (mp3) 
vodje Sektorja splošne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi 

Zvočni posnetek izjave predstavnika hrvaške policije Marijana Jozića (v hrvaščini) (mp3) 

Zvočni posnetek izjave  Borisa Verdnika, (mp3) 
predstavnika Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Celje


Vlada Republike Slovenije je protokol med slovensko in hrvaško policijo o pravilih in pogojih dela hrvaških policistov v Republiki Sloveniji v zimski turistični sezoni potrdila januarja 2013. Protokol o medsebojnem sodelovanju omogoča tudi gostovanja policistov. Takšen način sodelovanja je zelo dober, saj omogoča hitrejšo in lažjo izmenjavo informacij, zato so policijski postopki krajši in za udeležence prijaznejši. Gre za podobno obliko sodelovanja obeh policij, kot je sodelovanje v poletni turistični sezoni, ko že nekaj let slovenski policisti delo opravljajo v hrvaški Istri in v Kvarnerju. 

IMG 0143

Na fotografiji sta prvi in drugi z leve hrvaški policist Željko Gojak, ki dela na območju Policijske uprave Celje, tj. na smučiščih na Rogli in Kopah, in hrvaški policist Filip Rimac, ki dela na območju Policijske uprave Kranj, tj. na smučiščih v Kranjski Gori.

IMG 0231

Zakon o varnosti na smučiščih določa, da mora upravljavec smučišča na smučišču zagotoviti tak red, da je omogočeno varno smučanje ob upoštevanju odgovornosti smučarjev. To neposredno zagotavljajo nadzorniki v okviru pooblastil, ki jih imajo po zakonu. Nadzornike mora zagotoviti upravljavec smučišča. Postopki zoper smučarja, ki je pod vplivom alkohola, psihoaktivnih ali prepovedanih drog, izvaja zgolj policija. Policija tudi obravnava nesreče na smučiščih, ki so hujše narave, torej nesreče s hudimi telesnimi poškodbami ali s smrtnim izidom. Z novelo zakona pa je policija zadolžena tudi za obveščanje svojcev v primeru, da je smučar huje telesno poškodovan ali da je umrl (to je bila do zdaj naloga nadzornikov smučišč), in da v primeru obravnave nesreče, če je poškodovani odpeljan v bolnišnico, poskrbi za njegove stvari, ki morebiti ostanejo na smučišču.

statistika

Globe za prekrške v zvezi z varnostjo na smučišču so opredeljene v XI. poglavju zakona in so odvisne od teže storitve posameznega prekrška in za smučarja znašajo od 400 do 800 evrov, poleg tega pa je predviden tudi ukrep prepovedi smučanja in odvzem smučarske vozovnice za isti dan brez povračila. 

IMG 0222

Razporejanje policistov za delo na smučiščih poteka na podlagi ocene varnostnih razmer. Večja prisotnost policistov se zagotavlja predvsem med vikendi, med počitnicami in prazniki, ko se na ali ob smučiščih odvijajo prireditve, ko so na smučiščih skupine osnovnošolcev in dijakov (tudi med tednom), na podlagi zaprosila upravljavca oz. nadzornikov smučišč ali na pobudo nadzornega organa (npr. inšpektorjev IRSNZ). Za delo na smučiščih je trenutno usposobljenih 75 policistov.

Poskrbimo, da bo smučanje varno (23. december 2016)