Sorodne objave

 

V ponedeljek se začenja akcija za večjo rabo varnostnega pasu med vožnjo. Akcija poteka od 13. do 26. marca, v tem času pa bomo policisti preverjali, ali ste se pripeli in ali so pripeti tudi vaši otroci.

Policisti bomo naslednja dva tedna izvajali nadzor nad uporabo varnostnih pasov na sprednjih in zadnjih sedežih ter nad pravilno rabo zadrževalnih sistemov v vseh vrstah motornih vozil.

video varnostni pas

Glavna cilja akcije sta povečanje uporabe varnostnega pasu v osebnih avtomobilih (še posebej na zadnjih sedežih), tovornih vozilih in avtobusih ter zmanjšanje števila mrtvih in hudih telesnih poškodb, do katerih prihaja zaradi neuporabe varnostnega pasu.

Ali ste vedeli?

Uporaba varnostnega pasu kar za polovico zmanjša tveganje za smrtno žrtev, za skoraj toliko zmanjša tudi tveganje za hude poškodbe ter za skoraj četrtino zmanjša tveganje za nastanek lažjih poškodb, tako pri voznikih kot pri sopotnikih na sprednjih sedežih.


Število ugotovljenih kršitev neuporabe varnostnega pasu se razlikuje glede na starostno skupino kršiteljev. Najpogosteje se med vožnjo ne pripenjajo prometni udeleženci, ki so stari med 26 in 35 let. Zato bo v letošnjem letu več pozornosti usmerjene predvsem na potnike na zadnjih sedežih, mlade voznike ter voznike tovornih vozil, avtobusov in kombiniranih vozil.

Nacionalno akcijo Varnostni pas vodi in koordinira Javna agencija RS za varnost prometa, akciji pa se pridružujejo tudi policija, ministrstvo za izobraževanje, nevladne organizacije, šole vožnje, osnovne in srednje šole ter občinski sveti za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. Načrtovane aktivnosti za večjo uporabo varnostnega pasu so usklajene z evropsko akcijo Seatbelt. Naslednja akcija bo potekala od 11. do 17. septembra 2017.


Preventivni nasveti policistov: Varnostni pas rešuje življenja!