Sorodne objave

 

Lepše in toplejše vreme je na slovenske ceste že privabilo številne motoriste. A prvi sončni žarki še niso dovolj ogreli cestnih površin, zato morate biti motoristi ob nabiranju prvih kilometrov na cesti izjemno previdni! Hladen asfalt, pesek in poškodbe na vozišču so lahko namreč, skupaj z nepazljivostjo, vzrok za padec ali prometno nesrečo. Pomembno pa je, da so tudi vozniki drugih motornih vozil posebej pozorni na motoriste kot šibkejše udeležence.

05 policist motorist2016Najpogostejši vzrok prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil sta neprilagojena hitrost in neupoštevanje pravil o prednosti.

Zato na začetku motoristične sezone policisti opozarjamo na pomen ustrezne priprave. Kako najbolje poskrbeti, da bo vožnja z motorjem prijetna in varna? Na naslednjih spletnih straneh policije boste našli številne preventivne nasvete:

Nasveti za večjo varnost motoristov

Video: Motoristični nasveti 

Brošura: Ne spreglej! Umetnost se je ustaviti 

Voznikom motornih koles in mopedov tudi svetujemo, da se udeležite predavanj in brezplačnih preventivnih delavnic, ki jih bomo organizirali policisti skupaj s predstavniki drugih organizacij na vaših območjih. Tako boste lahko osvežili svoje znanje ter se ustrezno pripravili na novo motoristično sezono.

Seznam delavnic in drugih preventivnih prireditev


Motoristi žal še vedno ostajajo ena izmed najbolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu. V letu 2016 je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 932 (1.294 v letu 2015) voznikov enoslednih motornih vozil. V nesrečah je lani umrlo 24 (26 v letu 2015) voznikov enoslednih motornih vozil, 168 (213) se jih je hudo telesno poškodovalo in 520 (601) lahko telesno poškodovalo. Od vseh udeleženih voznikov enoslednih motornih vozil jih je bilo 583 (627) povzročiteljev prometne nesreče.


Želimo vam varno vožnjo!