Sorodne objave

 

V okviru twinning projekta IPA (Instrument of Pre-accession Assistance) 2012 z naslovom Krepitev organov za odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj se je 6. marca 2017 v Policijski akademiji v Tacnu, Ljubljana, pričel študijski obisk osmih predstavnikov policijskih institucij Bosne in Hercegovine.

Slovenska policija namreč skupaj s kolegi iz hrvaške policije pod vodstvom kolegov in iz avstrijskega notranjega ministrstva sodeluje pri izvajanju omenjenega projekta, katerega prejemnica je BiH.

20170316 084315 zm

Kolegi iz Bosne in Hercegovine skupaj s policijskimi zaupniki slovenske policije v eni od učilnic Policijske akademije


Cilj prvega od dveh načrtovanih študijskih obiskov je bil, da slovenska policija na podlagi izkušenj pomaga pri vzpostaviti sistema nudenja psihološke pomoči in podpore za zaposlene v policijskih institucijah BiH. Program študijskega obiska je bil pripravljen v okviru projektnega rezultata 'moderno upravljanje s človeškimi viri', za izvajanje katerega so zadolženi strokovnjaki iz slovenske policije.

Oboje - tako program študijskega obiska kot naloge projektnega rezultata - so pripravili v Centru za raziskovanje in socialne veščine v Policijski akademiji na Generalni policijski upravi, pod vodstvom namestnice generalnega direktorja policije mag. Tatjane Bobnar in vodje omenjenega centra dr. Roberta Šumija, ki sodelujeta v izvajanju twinning projekta v BiH.

20170308 102416 zm

Na ogledu prostorov za pridržanje na Policijski postaji Ljubljana Moste


Udeleženci študijskega obiska, ki prihajajo iz različnih državnih in entitetskih policijskih institucij v BiH, so se v času študijskega obiska seznanili s programom 'Razvijanja socialnih, osebnostnih in strokovnih kompetenc policijskih zaupnikov'. Za organizacijo, pripravo programa in izvedbo vsebin so poskrbeli zaposleni v CRSV PA GPU in člani Delovne skupine za psihološko pomoč in psihološko podporo v policiji pod taktirko Žige Planinca iz CRSV PA GPU, ki je poskrbel, da je vse teklo v skladu z urnikom.

Udeleženci so bili seznanjeni z vlogo in delom psihologov, zaposlenih v Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji, ter s teoretičnim in praktičnim načinom usposabljanja policijskih zaupnikov. Študijski obisk je bil organiziran tako, da so se določene vsebine izvajale tudi v drugih enotah (Vadbeni center Gotenica, Policijska postaja Bled, Policijska postaja Ljubljana Moste).

20170307 120156 zm

V Vadbenem centru Gotenica


V okviru študijskega obiska se je udeležencev zagotovilo potrebno znanje, da bodo lahko ob ustrezni podpori domačih predstojnikov in z nadaljnjo pomočjo slovenskih strokovnjakov, v okviru še načrtovanih projektnih aktivnosti, vzpostavili sistem nudenja psihološke pomoči in podpore policistom pri njihovem zahtevnem delu.