Sorodne objave

 

Čeprav se varnostna situacija na področju premoženjskih kaznivih dejanj - in tudi ropov - v zadnjih letih v Sloveniji izboljšuje, pa smo v prvih mesecih letošnjega leta obravnavali občutno več kaznivih dejanj ropov. Med njimi je bilo več ropov bank, prodajaln in bencinskih servisov.

Policija intenzivno zbira obvestila v povezavi z vsemi storjenimi kaznivimi dejanji, kot rezultat intenzivnega dela policije v zadnjem času pa lahko izpostavimo uspešno prijetje roparja, ki je 13. marca 2017 oropal poslovalnico banke v Cerkljah na Gorenjskem. Nadaljujemo tudi z zbiranjem obvestil s ciljem preiskave dveh ropov bank na območju Policijske Ljubljana, in sicer banke, ki je bila oropana 6. januarja 2017, in druge banke, kjer je bil rop izvršen 2. februarja 2017, katerih storitve je osumljen isti storilec, ki je oropal banko v Cerkljah na Gorenjskem.

22. marca 2017 je bila odvzeta prostost tudi storilcu kaznivih dejanj ropov, ki jih je izvršil 30. januarja 2017 na škodo župnika na območju Slovenske Bistrice, ter še dveh ropov v stanovanjskih hišah na območju Kranja, ki sta bila izvršena 11. in 28. januarja 2017.

IMG 2045

Več o tem so na današnji novinarski konferenci povedali Aleš Kegljevič iz Oddelka za premoženjsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi ter Primož Donoša iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj, Robert Munda iz SKP PU Maribor in France Božičnik iz SKP PU Novo mesto.

Statistični podatki 

V primeru, da postanemo žrtev ali priča ropa, odsvetujemo nudenje odpora storilcu kaznivega dejanj, saj so storilci tovrstnih kaznivih dejanj nasilni in praviloma oboroženi z orožjem ali nevarnimi predmeti, s katerimi vas lahko poškodujejo. V teh primerih si velja čim bolje zapomniti opis storilcev, opis vozil, ki jih uporabljajo, in smer bega. Vse podatke je treba čim prej posredovati policiji, ki lahko le na podlagi kvalitetnih zbranih obvestil organizira iskanje in izvede prijetje storilcev.

V času naše odsotnosti in tudi zaradi praznikov v prihodnjem mesecu ne bo odveč opozorilo, da je v izogib oškodovanju vedno in povsod treba skrbeti za svoje imetje. V času praznikov, ko so oškodovanci pogosteje z doma, so lahko tarče tatov tudi nepremičnine. Vlomov v času praznikov in poleti sicer ni nič več kot v preostalih mesecih, so pa vseeno pogosti primeri, ko so storilci izkoristili daljšo odsotnost oškodovancev, vlomili v objekt, ga pregledali in odtujili stvari. Storilci najpogosteje nasilno vstopajo z vlamljanjem skozi okna in vrata, odnašajo pa zlasti denar, nakit in tehnično opremo, kar predstavlja približno polovico odnesenih predmetov.

Roparji na domu
Kako ravnati ob ropu?


Če pa kljub vsemu pride do vloma, svetujemo, da oškodovanci o tem takoj obvestijo policijo na interventno številko 113. V prostor naj ne vstopajo, ker je storilec lahko še v objektu, uničijo pa lahko tudi sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja. Dogaja se, da oškodovanci že ob pogledu na vhodna vrata ugotovijo, da je bilo v njihovo stanovanje vlomljeno, pa vseeno vstopijo vanj in pregledujejo, kaj je bilo odtujeno, seštevajo, za koliko so bili oškodovani, sproti pa uničujejo še sledi. Svetujemo, da oškodovanci počakajo pred vrati in pokličejo policijo, medtem pa opazujejo prostor in okolico ter navežejo stik z bližnjim sosedom.

Varnost je naša skupna dobrina, ki jo policisti ustvarjamo v tesnem sodelovanju z občani, zato jih želimo spodbuditi, da bi bolje poskrbeli za svojo varnost in zaščito svojega imetja. Če pa kljub vsemu postanejo žrtev kaznivega dejanja, naj o tem takoj obvestijo policijo na interventno številko 113 ali anonimni telefon 080 1200!

IMG 2028Zvočni posnetek izjave Aleša Kegljeviča (mp3)
iz Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi


Kriminalistična preiskava PU Maribor

23. marca 2017 zvečer je bil s kazensko ovadbo k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Mariboru priveden 32-letni moški iz Zasavja, ki je utemeljeno osumljen, da je 30. januarja 2017 v Laporju v občini Slovenska Bistrica storil kaznivo dejanje ropa po 206/I čl. Kazenskega zakonika (KZ-1).

Pri tem je ena oseba utrpela lahke telesne poškodbe, druga oseba pa ni bila poškodovana. Storilca - enega še iščemo - sta odnesla okoli tisoč evrov. Istovrstno dejanje sta naredila 11. januarja 2017 na območju Kranja. Za privedenega je dežurna preiskovalna sodnica odredila sodno pridržanje, tekom današnjega dne pa bo tudi zaslišan. Za kaznivo dejanje ropa po 206/I čl. KZ-1 je zagrožena zaporna kazen od enega do desetih let.

Več o tem 

IMG 2036

Zvočni posnetek izjave Roberta Munde (mp3)
iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor


Kriminalistična preiskava Policijske uprave Kranj

Ropa nad osebama, kjer sta bili žrtvi starejša ženska in moški, sta bila izvršena januarja letos, obakrat pa sta ga v podobnih okoliščinah izvršila dva storilca (že omenjeni 32-letni moški in neznani storilec iz kriminalistične preiskave PU Maribor). Prvi rop je bil v okolici Kranja, ko sta vstopila v odklenjeno stanovanjsko hišo, lastnico zvezala, iz hiše pa odtujila nekaj sto evrov denarja in ogrlico ter s kraja pobegnila. Drugi rop pa je bil v stanovanjski hiši v Tržiču, ko jima je na trkanje lastnik odprl vrata, nakar sta s silo vstopila in žrtvi grozila z orožjem ter zahtevala denar.

IMG 7030 zmRop nad denarno ustanovo, kje je ropar vzel okoli 7.700 evrov, pa so gorenjski kriminalisti preiskali sredi tega meseca in za dejanje kazensko ovadili 29-letnega Ljubljančana. Kriminalisti morebitno povezavo osumljenca z drugimi kaznivimi dejanji še preverjajo.

V vseh treh primerih ropov gre za nasilna dejanja. Značilno za storilce je stopnjevanje nasilja, zamaskiranost, uporaba groženj in orožja ter hitrost delovanja, kar je vse zelo stresno za oškodovance. Običajno doživijo šok in potrebujejo zdravstveno oskrbo.

Več o tem 

IMG 2059Zvočni posnetek izjave Primoža Donoše (mp3)
iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Kranj

IMG 1387 zm

Kriminalistična preiskava Policijske uprave Novo mesto

Večmesečna kriminalistična preiskava kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186 KZ-1 je bila zaključena 22. marca. Za kazniva dejanja so ovadili 15 osumljencev z območja Posavja, Zasavja in Ljubljane, v starosti od 27 do 47 let. Pri preiskovanju in dokazovanju kaznivih dejanj so bili uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi Osumljenci so prepovedane droge preprodajali na širšem območju Posavja, Zasavja in Ljubljane, kjer so vzpostavili dobro organizirano mrežo odjemalcev oziroma uživalcev prepovedanih drog. Odkrit je bil tudi posebej prirejen prostor za hidroponično gojenje prepovedane konoplje. Na Okrajno sodišče Krško so s kazenskimi ovadbami privedli osem osumljencev, zoper sedem od njih pa je bil po zaslišanju odrejen pripor.

Večino osumljencev so policisti in kriminalisti v preteklosti večkrat že obravnavali za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, za premoženjska kazniva dejanja in kazniva dejanja z elementi nasilja. Nekateri so bili tudi že večkrat pravnomočno obsojeni in so že prestali zaporne kazni.

Motiv osumljencev je bil pridobitev protipravne premoženjske koristi od prodaje prepovedanih drog. Večina osumljencev je brezposelnih, njihov edini zakoniti vir dohodka pa predstavljajo socialni transferji. S preprodajo prepovednih drog so prihajali do denarnih sredstev, ki niso obdavčljiva, in jim je to bistveno povečalo kvaliteto življenja, nenazadnje so veliko denarja od prodaje porabili tudi za lastno uporabo prepovedanih drog, kar predstavlja velik finančni zalogaj.

Več o tem 

IMG 2054Zvočni posnetek izjave Franceta Božičnika (mp3)
iz Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto