Sorodne objave

 

V zadnjem letu smo obravnavali več prijav goljufij pri najemanju kreditov ali prodaji vrednejših stvari. Gre za t. i. rip-deal goljufije oziroma goljufije z zamenjavo gotovine. Vsem občanom svetujemo, naj tovrstnih poslov ne sklepajo oz. naj bodo pri morebitnem sklepanju posla previdni.

V preiskavah smo ugotovili, da neznanci preko spleta ali posrednikov v Sloveniji ponujajo ugodne kredite ali ponudbe za nakup zlata in draguljev. Ponudniki se predstavljajo kot poslovneži, ki želijo investirati na trgu in pomagati drugim poslovnežem s ponudbami za najem kreditov ali z odkupom njihovih vrednejših stvari. V zameno za izvedbo posla in kot zavarovanje oz. dokazilo o zmožnosti odplačevanja kredita zahtevajo v sorazmernem deležu določeno vsoto gotovine (najmanj 10-50 % vrednosti kredita). Storilci ob sklenitvi posla oziroma pri predaji denarja večji del tega z zvijačo zamenjajo s ponarejenimi bankovci, največkrat v apoenih po 500 evrov.  

Rip-deal goljufi svoje ponudbe oglašujejo na različne načine, večinoma pa preko spletnih oglasnikov. Potencialnim kreditojemalcem običajno ponudijo visoke kredite po zelo ugodni obrestni meri in z odlogom plačila. Za najem kredita ne zahtevajo nobene varščine, razen deleža gotovine ob sklenitvi posla. Večinoma se predstavijo kot poslovneži iz Italije, Švice ali Francije.

Pred sklenitvijo posla obvezno organizirajo sestanke v tujini. Tu predvsem izbirajo mesta kot so Milano, Rim, Pariz, Dunaj ali Zürich. Sestanki se odvijajo v avlah prestižnih hotelov, ker s tem ustvarijo podobo uglednih poslovnežev z razgledanostjo in znanjem več tujih jezikov.

Vse identitete storilcev oziroma vpletenih oseb so prirejene ali ponarejene, prav tako so ponarejeni dokumenti in garancije podjetij. Vsi uporabljajo predplačniške telefonske številke, ki po sklenitvi posla niso več dosegljive. Goljufi vedno izvršijo posel "predaje denarja" v tujini, saj niso pripravljeni izvesti posla v Sloveniji.

Vsem državljanom svetujemo, naj bodo pri sklepanju tovrstnih poslov skrajno previdni oziroma naj ne sklepajo takih poslov. Če pa prejmejo take ponudbe v sumljivih okoliščinah, naj o tem takoj obvestijo policijo.