Sorodne objave

 

V spomin na prepričljivo odločenost varovati državo in njen narod smo se danes, 23. junija 2010, na Brdu pri Kranju 2009 zbrali na osrednji slovesnosti ob dnevu policije. Slavnostna govornica je bila varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, udeležence pa sta nagovorila tudi generalni direktor policije Janko Goršek in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.


Video posnetek slovesnosti ob dnevu policije (WMV, velikost 39 MB)  

ZdenkaCebasekTravnik

Zvočni posnetek govora dr. Zdenke Čebašek Travnk (mp3) 


Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik je v svojem nagovoru dejala, da vprašanje osebne in državne varnosti postaja osrednja tema varovanja človekovih pravic, zaradi česar so med izredno pomembnimi naslednja vprašanja: "Kje postaviti meje, ki jih država ne sme prestopiti? Kako prepoznati te meje v stvarnih življenjskih okoliščinah? In kako ravnati, ko policija te meje prestopi?"

Med drugim je opozorila, da je delovanje policije vedno na očeh javnosti, ki je še posebej pozorna na osebni vidik odkrivanja in preganjanja vseh vrst kaznivih dejanj: koga se bo preganjalo, preiskovalo, pridržalo in - koga ne. Dejala je tudi, da je z dosedanjim sodelovanjem med uradom varuha človekovih pravic in policijo zadovoljna, saj se policija na varuhove ugotovitve odziva in upošteva priporočila in tako ostaja "eden od redkih državnih organov, kjer naših priporočil večinoma ni treba ponavljati".

Slavnostni govor dr. Zdenke Čebašek Travnik 

KatarinaKresal

Zvočni posnetek govora Katarine Kresal (mp3) 


Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je izpostavila izjemno pozitivno vlogo tedanjih pripadnikov slovenske milice v osamosvojitvenih prizadevanjih in dejala, da se je slovenska policija izkazala kot "sodoben, profesionalen in depolitiziran servis v službi ljudi in njihovih pravic." Poudarila je, da je varnost - poleg gospodarske uspešnosti in socialne pravičnosti - pomemben del sodobne družbe blaginje, a da policija za učinkovito izvajanje varnostne politike potrebuje tudi zaupanje in podporo javnosti, ki seveda nista samoumevni. Po njenem slovenski policiji uspeva vzdrževati ravnovesje med skrbjo za varnost in spoštovanjem človekovih pravic in svoboščin, svojo pripravljenost in usposobljenost za opravljanje nalog, ki presegajo vlogo zgolj represivnega organa, pa je policija po njenem pokazala tudi pri nedavnih protestih pred parlamentom.

Kot je v zvezi s tem dejala, "/.../ je policija v tistih trenutkih znala pretehtali pomembnost vrednot, ki sta si prišli nasproti, in se odločiti, da je mlada glava, pa naj si bo še tako razgreta, vredna več kot steklo sicer pomembne stavbe. Tudi zato globoko spoštujem slovensko policijo. In storila bom vse, kar je v moji moči, da ji zagotovim spodobne delovne pogoje in s svojim načinom dela spodbudim krepitev avtonomije v policiji. Samo policija, ki se zaveda lastne avtonomije in jo je pripravljena tudi braniti, je porok varne in človekovim pravicam zavezane države."

Govor ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal  

JankoGorsek

Zvočni posnetek govora Janka Gorška (mp3) 


Po besedah generalnega direktorja policije Janka Gorška smo v želji po spremembah na bolje in po vzpostavitvi možnosti za učinkovito delo policije v zadnjem času uspešno posodobili sistem policije, pri čemer pa je operativno delo teklo nemoteno oz. smo z učinkovitim delom pričakovanja celo presegli. V zvezi s številnimi uspešno preiskanimi kaznivimi dejanji je dejal, da so bila ta pogosto "neupravičeno predmet javnih polemik", pri tem pa poudaril, da "nas tovrstne kritike ne smejo ustaviti pri delu, še posebej, če vemo, da svoje delo opravljamo vestno, strokovno in zakonito."

Da smo visoko usposobljena in neodvisna institucija, za kar gre zahvala vsem policistkam in policistom, ki svoje delo opravljajo zakonito, dosledno in po svoji vesti, bomo dokazovali tudi v prihodnje, je zagotovil in obenem opozoril, da policija mnogih težav ne more reševati sama in da na kompleksna družbena vprašanja ne moremo odgovarjati samo s policijskimi ukrepi: "Varnostna problematika in kriminaliteta sta zahtevni vprašanji, pri katerih je potrebno multidisciplinarno sodelovanje vseh za to pristojnih institucij. Še posebej pa je pri tem pomembno partnersko sodelovanje z varnostnimi sosveti v občinah in predstavniki civilne družbe."

Govor generalnega direktorja policije Janka Gorška 


Ob tej priložnosti sta generalni direktor policije in ministrica za notranje zadeve nekaterim najbolj zaslužnim posameznikom podelila najvišja priznanja policije.

Zlati znak policije za sodelovanje je prejel akademski slikar Karel Pečko.

Zlati ščit policije so prejeli pomočnik direktorja v Upravi kriminalistične policije Marjan Fank, komandir Postaje prometne policije Ljubljana Janez Gradin, vodja Oddelka za razvoj in vzdrževanje aplikacij v Upravi za informatiko in telekomunikacije Inge Lenarčič, policijski svetnik v Sektorju za nadzor v Službi generalnega direktorja policije Martin Movern, kriminalistični inšpektor v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto Janez Šercelj in vodja Sektorja za organizacijo in razvoj uniformirane policije Svetlana Vovko.

Veliki ščit policije z bronasto zvezdo pa sta prejela vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica Milovan Ipavec in policijski svetnik v Policijski akademiji Anton Vozelj.


Prejemniki priznanj 

praporscaki

V teh dneh sicer potekajo številne slovesnosti ob dnevu policije tudi v posameznih policijskih upravah in notranjih organizacijskih enotah Generalne policijske uprave, kjer policistom in zunanjim sodelavcem podeljujemo priznanja za prispevke h krepitvi varnosti ali za dolgoletno delo v policiji.

IMG 0822

27. junij, dan slovenske policije

Položili vence v spomin padlim policistom v vojni za Slovenijo

 

 

Foto: Tamino Petelinšek (STA) in Policija