Sorodne objave

 

Včeraj, 19. aprila, so policisti v okviru maratona nadzora hitrosti izvajali nadzor na več kot 600 lokacijah. Večinoma so vozniki tovrstni nadzor sprejeli pozitivno in prilagodili hitrost vožnje, vseeno pa so policisti v 12-urnem nadzoru ugotovili kar 1.136 kršitev.

Rezultate včerajšnjega maratona nadzora hitrosti je predstavil Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije

Zvočni posnetek izjave Roberta Vehovca (mp3) 


Večina voznikov je maraton nadzora hitrosti, ki je potekal med 6. in 18. uro po vsej Sloveniji, sprejela pozitivno in prilagodila hitrost vožnje ter s tem prispevala svoj delež k temu, da so bile slovenske ceste včeraj relativno varne. Tovrstno ravnanje se je odrazilo tudi v tem, da policija včeraj ni obravnavala niti smrtnih prometnih nesreč niti nesreč s hudo telesno poškodovanimi udeleženci.

Kljub napovedanim aktivnostim ter velikemu medijskemu obveščanju pa so policisti ugotovili 1.136 kršitev.

Na kraju so policisti s prekoračitvami seznanili 616 voznikov, v 520 primerih pa vozniki lahko v naslednjih dneh pričakujejo, da jim bodo posredovana obvestila o ugotovljenih prekoračitvah hitrosti oziroma plačilni nalogi. Večino prekoračitev so policisti ugotovili v naseljih (542), sledijo jim avtoceste (521) in ceste izven naselij (73).

Tako kot v prvih dneh poostrenega nadzora, so policisti tudi včeraj, ko se je izvajal tako imenovani maraton nadzora hitrosti, obravnavali nekaj hujših prekoračitev hitrosti (med drugim je v Kobaridu, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, voznik vozil s hitrostjo 98 km/h, na pomurski avtocesti, kjer je omejitev hitrosti 110 km/h, pa so policisti izmerili hitrost 189 km/h, enako prekoračitev pa so policisti ugotovili tudi na delu gorenjske avtoceste kjer je prav tako omejitev hitrosti 110 km/h), kar kaže na to, da so na cestah še vedno posamezniki, ki ne spoštujejo nobenih norm v prometu in na ta način ogrožajo sebe in druge.

gorenjska AC

Na Gorenjskem je voznik prekoračil omejitev na avtocesti za skoraj 80 km/h.


Z nadzorom hitrosti so policisti nadaljevali tudi po zaključku maratona nadzora hitrosti in med drugim na območju Maribora, na Titovi cesti, kjer je omejitev hitrosti 50 km/h, ob 23.10 z videonadzornim sistemom Provida vozniku izmerili povprečno hitrost 129,83 km/h. Vozniku so odredili preizkus alkoholiziranosti in ugotovili, da je imel voznik 0,67 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti so vozniku odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo do odločitve sodišča.

MBImage04-19-2017-235801-1

V Mariboru je voznik v naselju vozil skoraj 130 km/h


Cilj maratona nadzora hitrosti je bil znižati hitrost na slovenskih cestah in vplivati na zavedanje o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje. Vse aktivnosti policije so namreč usmerjene v zmanjševanje števila smrtnih žrtev na slovenskih cestah ter hudo in lahko telesno poškodovanih zaradi prometnih nesreč.

Vpliv včerajšnjih aktivnosti je viden tudi na statistični primerjavi povprečnih hitrosti na izbranih merilnih mestih (opozorilnih tabelah Vi vozite), ki niso bile neposredno povezane s točkami, kjer so policisti izvajali meritve hitrosti. Ugotovitve kažejo, da so se povprečne hitrosti v primerjavi z enakimi obdobji zmanjšale, oziroma, da so vozniki v povprečju včeraj vozili počasneje kot sicer, s tem, pa je bil namen aktivnosti dosežen.


Statistična primerjava povprečnih hitrosti na izbranih merilnih mestih (na opozorilnih tabelah Vi vozite)

ViVozite primerjavaPage 1 ViVozite primerjavaPage 2 ViVozite primerjavaPage 3

(za povečavo klikni na sliko)


Z maratonom nadzora hitrosti smo se slovenski policisti pridružili policistom iz štiriindvajsetih evropskih držav, v katerih je včeraj prav tako potekal nadzor. Maraton nadzora hitrosti je sicer del vseevropske akcije Hitrost, ki traja do 23. aprila.

Speed marathon 2017 logo

Vozite previdno in prilagodite hitrost vožnje tako predpisom kot razmeram na cesti!


S previdno vožnjo lahko tudi sami veliko prispevate k ohranitvi življenj. Ne hitimo za vsako ceno, zmanjšajmo hitrosti in tako preprečimo nepotrebne poškodbe in nepovratne posledice, ki lahko za vedno spremenijo naše življenje ali življenja drugih!