Sorodne objave

 

V zadnjem času se zopet v večjem obsegu pojavljajo elektronska sporočila, ki vsebujejo okužene priponke, v katerih so računalniški virusi. V policiji svetujemo, da ne odpirate priponk neznanih pošiljateljev in da redno izdelujete varnostne kopije vsebin na svojem računalniku.

Sporočila z izsiljevaljskimi virusi so različna, vsa pa vsebujejo priponko oblike dokument_1.zip (v priponki je lahko uporabljena druga številka). ZIP arhiv vsebuje javascript datoteko dokument_1.js, ki poskusi okužiti računalnik.

Sporočila so poslana pod pretvezo nagradne igre trgovskih verig, obiskov predsednika države, ministrov in ministric po različnih državnih ustanovah, prošnje po zastopanju v odvetniških pisarnah, spremembe urnikov rezervacij predavalnic na fakultetah ipd.


Računalniški virusi, ki se pojavljajo, pri okužbi zašifrirajo uporabnikove datoteke, ki tako postanejo neuporabne, storilci pa za njihovo odšifriranje zahtevajo plačilo, ponavadi v valuti Bitcoin.

Prejemnikom tovrstnih sporočil zato svetujemo, naj ne odpirajo priponk in naj redno izdelujejo varnostne kopije.

Če je že prišlo do okužbe računalnika in do zašifriranja datotek, naj oškodovanci to prijavijo na najbližjo policijsko enoto, saj imajo tovrstne okužbe sume kaznivega dejanja napada na informacijski sistem po 221. členu Kazenskega zakonika.

Več informacij: