Sorodne objave

 

Med prazniki je pričakovati povečan promet na cestah in mejnih prehodih, zato v policiji opozarjamo na strpnost in previdnost. Pred odhodom na dopust pa ustrezno zavarujte svojo lastnino.

Strpno in previdno v prometu!

Med prazniki je promet običajno veliko gostejši, več je tudi prometnih nesreč, zato bodite previdni. V smeri proti večjim turističnim krajem in Hrvaški pričakujemo prometne zastoje, predvsem na začetku in ob koncu praznikov. Do zastojev lahko pride tudi ob morebitnih prometnih nesrečah in na cestah, kjer potekajo obnovitvena dela. Voznikom zato svetujemo, naj ostanejo strpni in se zastojem ne poskušajo izogniti s kršenjem prometnih predpisov.

Opozarjamo tudi na omejitve tovornega prometa. Omejitev tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 t, velja ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure.

Policisti bodo nadzirali upoštevanje Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji.

Informacije glede omejitve tovornega prometa so dostopne tudi na straneh Prometno-informacijskega centra.

Da bodo prazniki prijetni in varni, vsem udeležencem v prometu ponovno svetujemo:

 • Hitrost in način vožnje prilagodite omejitvam in prometnim razmeram! Neprilagojena hitrost je namreč vzrok za 40 odstotkov smrtnih prometnih nesreč.
 • Upoštevajte pravila defenzivne vožnje.
 • Na pot se odpravite spočiti, z ustrezno opremljenimi vozili. Vozite previdno, odgovorno in zbrano.
 • Vozite na zadostni varnostni razdalji!

motorista

Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge.

Podatki o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih ter razmerah na cestah so dostopni na Prometno-informacijskem centru (informacije dobite tudi na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in telefonski številki 1970).


Na previdnost in strpnost v prometu med prazniki letos opozarja tudi pevka in voditeljica Saša Lendero.

Sasa

Zvočni posnetek preventivne izjave Saše Lendero (mp3) 


Uporabite manj obremenjene mejne prehode!

Ne le zaradi praznikov, dodatno lahko do daljših kolon in čakalnih dob na mejnih prehodih na zunanji schengenski meji pride tudi zaradi novega režima preverjanja potnikov, ki smo ga uvedli 7. aprila. Največ potnikov in vozil v obeh smereh pričakujemo na naslednjih mejnih prehodih za mednarodni promet: Gruškovje, Obrežje, Metlika, Petrina, Jelšane, Starod, Sočerga, Dragonja in mejnem prehodu oz. kontrolni točki Sečovlje. Potnikom zato svetujemo, da uporabljajo manj obremenjene mejne prehode.

Več na: Pred odhodom na pot preverite stanje na mejah, pripravite dokumente, vozilo in poskrbite za udobje vseh potnikov!

IMG 0014

V skladu z veljavno uredbo o določitvi mejnih prehodov lahko osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije, s potnim listom ali osebno izkaznico mejo prestopijo tudi na mejnih prehodih za obmejni promet.

Opozarjamo še, da je prehajanje zunanje schengenske meje dovoljeno le na mejnih prehodih in v določenem delovnem času.

Več informacij: Mejni prehodi


Če pripravljate kresovanje, uredite in zavarujte kurišče, ogenj pa nadzorujte ves čas kurjenja!

Izkušnje kažejo, da je kljub razširjenosti takšnega praznovanja in vsakoletnega opozarjanja na nevarnosti nujno ponovno opozoriti, da je treba pred praznovanjem:

 • urediti kurišče, ki mora biti obdano z negorljivim materialom, prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi; kurišče mora biti oddaljeno od gozda vsaj 50 m, od pomembnih prometnih poti, večjih naselij in objektov, kjer se izdelujejo, predelujejo ali skladiščijo vnetljive ali nevarne snovi, pa vsaj 100 m;
 • zavarovati in nadzorovati kurišče ves čas kurjenja;
 • po končanem kurjenju pogasiti ogenj in žerjavico ter pokriti kurišče z negorljivim materialom;
 • ob povprečni hitrosti vetra, večji od 6 m/s, ali ob sunkih vetra, močnejših od 10 m/s, prenehati kuriti, sežigati ali uporabljati odprti ogenj;
 • pri kurjenju, sežiganju ali uporabi odprtega ognja v naravnem okolju se ne sme uporabljati gorljivih tekočin ali materialov, ki pri gorenju razvijajo močan dim ali strupene pline oziroma so kako drugače škodljivi za okolje.

kres

Obiščite tudi spletno stran policije: Ognjemet


Organizatorje kresovanj in posameznike opozarjamo na nevarnost požarov v naravnem okolju, ki ob takšnih priložnostih niso redki. Kurjenje kresov je prepovedano v času razglašene velike ali zelo velike požarne ogroženosti naravnega okolja na posameznem območju. Za kurjenje kresov je treba pridobiti dovoljenje pristojne upravne enote, vlogo za dovoljenje pa podati najmanj 7 dni pred prireditvijo.

Tudi če gre za ognjemet v okviru javne prireditve, je zanj potrebno dovoljenje, ki ga izda pristojna upravna enota, izvajalec pa mora poskrbeti za vse varnostne ukrepe v skladu z elaboratom.

Več o javnih shodih in prireditvah, postopku prijave in prošnje za dovolitev shoda ali prireditve na spletni strani policije: Javni shodi in prireditve


Pazljivo s pirotehniko, pri pokanju z možnarji ali karbidom!

Opozarjamo tudi na previdnost pri ravnanju s pirotehničnimi izdelki. V zabavo so namreč le posameznikom, mnogim občanom pa je takšno početje neprijetno in jim vzbuja strah, nelagodje in občutek nevarnosti. Nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe (opekline, raztrganine rok, poškodbe oči itd.), poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje. Nesrečam botruje predvsem nepremišljenost, objestnost, nestrokovno ravnanje ali pa opustitev nadzorstva polnoletne osebe nad mladoletniki in otroki, ki uporabljajo ognjemetne izdelke 1. in 2. kategorije.

Posebej želimo opozoriti na uporabo možnarjev različnih izvedb, ki so po Zakonu o orožju priprave za pokanje s črnim smodnikom. Uporabljajo se na kulturnih in drugih prireditvah. Možnaristi morajo imeti certifikat ali potrdilo o usposobljenosti za streljanje z možnarji. Pri pokanju z možnarji in acetilenom morajo udeleženci oziroma organizatorji poskrbeti za varnostne ukrepe.

Zakon o varstvu javnega reda in miru dovoljuje uporabo karbida in drugih plinskih zmesi za pokanje med določenimi prazniki, kjer je takšno pokanje že tradicija. Upoštevati je treba, da mora biti med 22. in 6. uro zagotovljen nočni mir in počitek ljudi.

Mladoletnim osebam je uporaba možnarjev prepovedana.


Zavarujte se pred vlomi, vlomilci niso na dopustu!

Lastnikom stanovanj in stanovanjskih hiš, ki se odpravljate na daljši obisk ali dopust, policisti in kriminalisti svetujemo:

 • Ob odhodu od doma preverite, ali so vsa vrata in okna dobro zaprta in zaklenjena. Ne pozabite zapreti plina in vode ter izklopiti elektrike, predvsem na aparatih.
 • Vrednejše predmete shranite na varno mesto.
 • Poprosite znance ali sosede, ki jim zaupate, naj med vašo odsotnostjo popazijo na vaše stanovanje, dnevno praznijo vaš poštni nabiralnik ipd.
 • Poskrbite, da vaš dom ne bo kazal znakov, da vas ni: ne puščajte vidnih sporočil, da ste kam šli, ali sporočil na telefonskem odzivniku; ne puščajte ključev v poštnem nabiralniku, pod predpražnikom ipd.; ne odstranjujte rož z okenskih polic; ne zastirajte oken z zavesami, polkni ali roletami ipd.
 • Zaradi praznikov bo najverjetneje praznih tudi veliko poslovnih prostorov, pisarn, podjetij. Lastnikom podjetij svetujemo, da med odsotnostjo ustrezno zavarujete svojo lastnino in tako poskušate preprečiti morebiten vlom.
 • Že najmanjše samozaščitno ravnanje (močna ograja, varnostne ključavnice, zaklenjeni prostori, zaprta okna in vrata, primerna osvetlitev, zaklenjene pisarne, občasna prisotnost, alarmne naprave idr.) lahko odvrne morebitnega vlomilca od vloma in prepreči drugo škodo.
 • Če ostanete doma, pa zaklepajte vrata in ne odpirajte vrat neznancem! Tudi varnostno verižico imejte vedno zataknjeno, še zlasti, če ste sami. Uporabljajte domofone in videodomofone ter kukala na vhodih.

Če vam v stanovanje kljub temu vlomijo, takoj pokličite telefonsko številko 113 ali najbližjo policijsko postajo. Ne vstopajte, saj se storilec lahko še vedno zadržuje v objektu. Ne spreminjajte kraja kaznivega dejanja in ne uničujte sledi, ki so pomembne za nadaljnjo preiskavo kaznivega dejanja (oz. se ne dotikajte stvari, ne sprehajajte po prostoru ...). Tudi če ugotovite, da so bili vlomilci pri sosedu, ko ga ni bilo doma, takoj obvestite policijo!

IMG 8994

Naj vaše vozilo na parkiriščih ne postane tarča tatov in vlomilcev! Posebej opozarjamo, da v vozilih na vidnih mestih ne puščate torbic, aktovk, denarnic in drugih vrednih predmetov! Svoja vozila primerno zavarujte. Zaprite vsa okna, vrata, zaklenite vozilo in prtljažnik ter vklopite alarmno napravo. Izogibajte se parkiranju na neosvetljenih ulicah ali parkiriščih.

Med prazniki, ko denarne ustanove niso odprte, velja večjo pozornost nameniti tudi pri dvigu denarja na bankomatih. Bodite pozorni, ali vas pri dvigovanju denarja kdo ne opazuje, ne štejte in ne kažite denarja na ulici ter se izogibajte neosvetljenih, samotnih krajev!
 
Če se vam kljub temu zgodi kakšna neprijetnost, ki zahteva obravnavo policije, oz. ko menite, da gre za kršitev javnega reda in miru ali celo za primer z elementi kaznivega dejanja, vam svetujemo, da se nemudoma obrnete na najbližjo policijsko postajo ali pa dogodek prijavite na interventno številko policije 113. Policisti bodo konkretno prijavo preverili in glede na ugotovitve ter v skladu s svojimi pooblastili in zakonskimi predpisi ustrezno ukrepali.


Želimo vam prijetne in varne praznike!