Sorodne objave

 

V zvezi z aktualnim globalnim hekerskim napadom, ko se je konec minulega tedna po svetu, tudi v Sloveniji, začel širiti nevaren izsiljevalski virus, opozarjamo na nekatere nujne previdnostne ukrepe. Uporabnikom svetujemo predvsem redne posodobitve operacijskih sistemov in nameščene programske opreme ter redno izdelovanje varnostnih kopij!

Okužba z izsiljevalskim virusom WannaCry naj bi po vsem svetu ohromila številne javne ustanove in podjetja, šlo naj bi za najobsežnejši kibernetični napad doslej. Po prvih podatkih nacionalnega odzivnega centra SI-CERT virus v Sloveniji ni prizadel državnih institucij. Na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij so se takoj po odkritju napadov povezali s centri iz drugih držav in poiskali rešitev za zajezitev okužbe. Microsoft naj bi že izdal popravek za ranljivost informacijskega sistema, preko katerega se ta virus širi, zato vsem uporabnikom sistema Windows svetujejo takojšnjo nadgradnjo. Več o tem: Obvestilo SI-CERT 2017-03 / Širitev izsiljevalske okužbe WannaCry 

V slovenski policiji pa v zadnjih dneh nismo prejeli nobene prijave napada z opisanim virusom. Sicer smo v preteklosti obravnavali posamezne primere izsiljevalskih virusov, vendar pa podrobnejših statističnih podatkov ne vodimo. V takšnih primerih gre lahko za kaznivo dejanje napada na informacijski sistem. Lani oz. v letu 2016 smo (vseh) kaznivih dejanj napada na informacijski sistem obravnavali 260, leto prej 160, narašča število napadov na informacijske sisteme pravnih oseb.

Policisti odsvetujemo plačilo izsiljevalcem, saj ni zagotovila, da bo s plačilom dejansko prišlo do odkriptiranja podatkov, obenem pa plačila za odšifriranje spodbujajo ostale kriminalne dejavnosti in njihov razmah. Če vam je virus zašifriral datoteke, vi pa ne bi radi plačali drage odkupnine, preverite, ali ne obstaja morda že prosto dostopno orodje za odšifriranje. Vsa do sedaj odkrita in trenutno dostopna orodja za odšifriranje dokumentov so zbrana na Europolovi spletni strani www.NoMoreRansom.org, vsebine v pomoč uporabnikom pa so od aprila 2017 na voljo tudi v slovenščini.

Več nasvetov glede varne in odgovorne uporabe programske opreme: