Sorodne objave

 

Generalni direktor policije Marjan Fank bo v soboto, 27. maja 2017, Slovenskemu planinskemu muzeju v upravljanje slovesno predal policijski "burduš", legendarni helikopter Agusta Bell 45.

Spoštovani predstavniki medijev, vljudno vabljeni na slavnostni prevzem helikopterja, ki se bo začel ob 16. uri v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. V Ferati Mojstrana bo ob tej priložnosti potekal tudi prikaz reševanja s helikopterjem. Ob 18. uri pa bodo njegovo zgodovino na muzejskem večeru predstavili zanimivi gosti in dokumentarni film.

Vabilo-Burdus"Helikopter Agusta Bell-47J-2A Ranger, imenovan tudi 'burduš', je bil prvi reševalni helikopter v naših gorah. Helikopter Bell 47 z registrsko številko YU-HAK je prišel v takratno letalsko enoto milice v maju leta 1967. Njegov prihod ni pomenil le začetka delovanja Letalske enote milice (LEM) − sedanje Letalske policijske enote (LPE), temveč tudi začetek in nadaljevanje razvoja helikopterskega gorskega reševanja v Sloveniji. Prav ta helikopter je bistveno vplival na helikoptersko gorsko reševanje v Sloveniji, ki je prepoznano kot eno najbolj razvitih tako zaradi tehnike kot tudi zaradi strokovnosti in požrtvovalnosti ljudi. Poznavalci ocenjujejo, da trenutno po svetu leti še okrog tisoč primerkov različnih verzij modela Bell 47. Kar nekaj jih je na ogled v muzejih širom po svetu. Vendar takšen, kot si ga lahko od 16. maja 2017 ogledate v Slovenskem planinskem muzeju, sodi med tako redke, da jih lahko preštejemo na prste ene roke." (iz vabila)