Sorodne objave

 

Motoristi žal še vedno ostajajo ena izmed najbolj izpostavljenih skupin udeležencev v cestnem prometu. Tudi letos ni nič drugače. V zadnjih dneh so vozniki enoslednih motornih vozil spet pogosteje udeleženi v prometnih nesrečah, zato ponovno pozivamo k strpnosti, previdnosti in doslednem spoštovanju cestnoprometnih predpisov.

IMG 1423

Za večjo varnost motoristov


V letošnjem letu je na naših cestah umrlo že 10 voznikov enoslednih motornih vozil, lani v tem obdobju pa 11. Hitrost je še vedno najpogostejši vzrok za nesreče, ki jih motoristi povzročijo sami. Letos je zaradi hitrosti umrlo pet motoristov. Treba pa je poudariti, da so pet prometnih nesreč, v katerih so umrli motoristi, zakrivili drugi udeleženci v cestnem prometu. Običajno gre za izsiljevanje prednosti in vožnjo po nasprotnem smernem vozišču, kar kaže na premajhno pozornost drugih udeležencev.

Zato ponovno opozarjamo vse prometne udeležence, da je v poletnih mesecih na cestah več motoristov, na katere moramo biti pozorni. Vožnja z motorjem je bistveno bolj dinamična, premiki so lahko hitrejši kot z osebnim vozilom, zato motoriste lažje spregledamo in jim pogosto odvzamemo prednost, kar lahko pripelje do zelo hudih posledic.

Hkrati motoriste pozivamo, da morajo hitrost prilagoditi prometnim razmeram, predvsem pa svojim sposobnostim. Motoristi morajo biti vidni in imeti ustrezno opremo.


Voznikom motornih koles in koles z motorjem policisti svetujemo:

 • Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.
 • Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost. Ne pozabite na oblačila s ščitniki.
 • Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.
 • Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.
 • Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.
 • Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.
 • Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.
 • Izogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).
 • Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.
 • Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.
 • Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Policisti se na različne načine trudimo izboljšati prometno varnost. V ta namen smo tudi letos pripravili tudi več poostrenih nadzorov ter preventivnih delavnic, na katere vas vljudno vabimo!

Vendar so vse naše aktivnosti zaman, če vsak sam ne poskrbi za svojo lastno varnost in s tem tudi za varnost drugih voznikov. Za večino prometnih nesreč smo odgovorni sami in bi jih dejansko lahko preprečili z odgovornostjo, zavedanjem in večjo strpnostjo.