Sorodne objave

 

V ponedeljek, 5. junija, se začenja prvi del akcije 0,0 šofer, ki bo potekala vse do nedelje, 11. junija. V tem času bomo policisti preverjali psihofizično stanje voznikov na slovenskih cestah. Če ste uživali alkoholne pijače, nikar ne sedajte za volan!

Namen akcije je osveščati o nevarnosti udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi ter zmanjševati število prometnih nesreč, povezanih z alkoholom in drogami.

01 AlkoholUbija

Policisti bomo tako med 5. in 11. junijem po vsej Sloveniji preverjali vožnjo pod vplivom alkohola in vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi.


Izvajali bomo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer bomo preverjali, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Prvi del poostrenega nadzora je evropsko usklajen in poteka v več evropskih državah hkrati.

Število prometnih nesreč, v katerih je prisoten alkohol, se je v letu 2016 nekoliko povečalo. Največ alkoholiziranih voznikov je še vedno med povratniki in mladimi v starosti med 24 in 34 let.

Akcijo bomo ponovili še v novembru in decembru (od 6. do 12. novembra in od 11. do 24. decembra).

logo2017Ministrstvo za zdravje z vrsto aktivnosti spodbuja k opustitvi alkohola. Posebej učinkovita so povezovanja med področjem zdravstva in področjem zagotavljanja varnosti cestnega prometa, še posebej, če so podkrepljena s konkretnimi akcijami na terenu. Zato bo akcija 0,0 šofer potekala v sodelovanju s Policijo, pristojnimi inšpekcijskimi službami in civilno družbo.

Več informacij o akciji najdete na spletni strani Ministrstva za zdravje.


Alkohol ubija, največkrat nedolžne

Vožnja pod vplivom alkohola izjemno poveča verjetnost za nastanek prometne nesreče. Zato vozite le trezni in pomagajte ohraniti dragocena življenja!