Sorodne objave

 

Mednarodna policijska agencija INTERPOL, ki ima sedež v francoskem Lyonu, je na uporabnike interneta, predvsem tiste, ki uporabljajo spletne socialne mreže in klepetalnice, naslovila prošnjo za pomoč pri iskanju več sto ljudi, ki so zaradi umorov, posilstev, spolnih zlorab ali drugih hujših zločinov na begu in jih iščejo z mednarodno tiralico. Šestindvajsetim ubežnikom je namenjena posebna pozornost.

Akcijo so sprožili 3. maja, z njeno pomočjo pa naj bi pripomogli k aretaciji skupaj 450 ljudi, ki so že obsojeni ali obdolženi hujših zločinov in naj bi se skrivali v skupno 29 državah. Več kot 100 ubežnikov so že aretirali ali pa je sedaj znana njihova lokacija, so zapisali v svojem sporočilu za javnost. Hkrati s pozivom k pomoči INTERPOL javno objavlja tudi fotografije 26 ubežnikov.


INTERPOL-ovo sporočilo za javnost objavljamo v celoti:

Javnost prosimo za pomoč pri zagotavljanju informacij o ubežnikih v okviru globalne INTERPOL-ove operacije, v kateri je bila več kot 100 ubežnikom, za katere je bila razpisana mednarodna tiralica, že odvzeta prostost ali pa je bilo ugotovljeno, kje se nahajajo.

INTERPOL je 3. maja sprožil operacijo INFRA-Red (International Fugitive Round-up and Arrest - rdeča obvestila), ki je usmerjena v 450 ubežnikov po vsem svetu, za katere je 29 sodelujočih držav razpisalo tiralice. Te osebe so bile osumljene storitve kaznivih dejanj, ki vključujejo umore, spolno zlorabo otrok, posilstva in nezakonito trgovanje z drogami, ali pa so bile zaradi teh kaznivih dejanj že obsojene.

V začetni fazi operacije, ki jo pomaga usklajevati INTERPOL-ova služba FIS (Fugitive Investigative Support) pri Generalnem sekretariatu INTERPOL-a v Lyonu, so se zbrali preiskovalci iz vseh 29 sodelujočih držav in agencij, vključno s predstavniki organizacije Crime Stoppers International, ter si neposredno izmenjali informacije o osumljencih, od katerih se nekateri že dolga leta izmikajo roki pravice.

Podatki o osebah, za katere so bile razpisane mednarodne tiralice, kraji, kjer se nahajajo, in druge informacije, na podlagi katerih bi jih lahko identificirali, so bili zbrani in analizirani ter poslani vpletenim državam preko INTERPOL-ove svetovne mreže 188 centralnih nacionalnih uradov za nadaljnje ukrepanje.

Do danes so uradi posredovali podatke v več kot 300 zadevah v povezavi z ubežniki operacije Infra-Red, in sicer o možnih lokacijah, osebnih dokumentih, fotografijah, prstnih odtisih in telefonskih številkah.

"Operacija je zelo uspešna v smislu prepoznavanja lokacij in odvzema prostosti številnim pobeglim osebam, zdaj pa preiskujemo osebe, glede katerih nimamo podatkov o njihovem prebivališču, in se zato za pomoč obračamo na javnost," pravi koordinator operacije Infra-Red, Martin Cox, pomočnik direktorja INTERPOL-ove službe za podporo pri iskanju ubežnikov (FIS).

Med ključnimi aretiranci sta nekdanja kolumbijska manekenka Angie Sanclamente Valencia, za katero je tiralico razpisala Argentina, in jo je argentinska policija priprla 26. maja, ter Mouamba Munanga iz Demokratične republike Kongo, ki sta ga iskala Francija in Bahrain zaradi ponarejanja denarja, kriminalnega združevanja in pranja denarja, in je bil aretiran 16. junija v Južnoafriški republiki.

V okviru operacije Infra-Red posebno pozornost namenjamo šestindvajsetim osebam, ki so iskane zaradi številnih kaznivih dejanj, vključujoč trgovino z ljudmi, umore in spolne zlorabe otrok, in pozivamo javnost, da nam pomaga: "Verjetneje je, da je takšnega ubežnika lažje prepoznati v socialni mreži ali preko spletne klepetalnice kot pa med sprehodom po ulici, vendar - ne glede na način prepoznave ubežnika - prebivalce prosimo, da informacijo sporočijo naprej."

Mnogi ubežniki menijo, da se jim je uspelo izmuzniti in da jih ne iščemo več. Vendar ta operacija in INTERPOL jasno kažeta, da temu ni tako in da varnostni organi nadaljujejo z iskanjem ubežnikov ne glede na pretečeni čas," dodaja Cox.

Države, ki sodelujejo v Operaciji Infra-Red 2010, so Albanija, Avstralija, Avstrija, Bangladeš, Belorusija, Belgija, Brazilija, Kanada, Češka republika, Danska, Estonija, Finska, Nemčija, Madžarska, Grčija, Irska, Litva, Črna gora, Nizozemska, Oman, Poljska, Romunija, Južnoafriška republika, Španija, Švedska, Švica, Združeno kraljestvo, Ukrajina in ZDA.

 

Informacije o krajih, kjer se nahajajo ubežniki, v katere je usmerjena operacija Infra-Red, in drugih osebah, ki jih iščemo na svetovni ravni, lahko pošljete na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Informacije lahko anonimno pošljete v okviru nacionalnih programov Crime Stoppers ali preko www.csiworld.org.


Več informacij o tem tudi na spletni strani INTERPOL-a

Mednarodna policijska agencija INTERPOL


Objavljamo tudi podatke o šestindvajsetih ubežnikih (v angleškem jeziku):