Sorodne objave

 

V konferenčnem centru hotela Narvil v Seroku blizu Varšave je 12. junija 2017, v organizaciji agencije Frontex, potekalo letošnje praznovanje evropskega dneva mejnih policistov - ali v krajšem, izvirnem zapisu ED4BG 2017 (v ang. the European Day for Border Guards).

Za evropski dan mejnih policistov je sicer določen 25. maj, v počastitev prvega zasedanja upravnega odbora agencije Frontex. Naj spomnimo, v tem mandatu upravnemu odboru predseduje Marko Gašperlin, pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi.

Osrednji temi letošnjega ED4BG sta bili prilagoditev upravljanja meja novim zakonodajnim okvirom in razprava o čim bolj učinkovitem izvajanju koncepta skladnega upravljanja meja pri soočanju z novimi varnostnimi izzivi. Vodena razprava je potekala v treh različnih pogovornih panelih, ob koncu dneva so bili predstavljeni glavni poudarki razprav.

V vzporednem programu ED4BG 2017 je potekala inavguracija novega, ažuriranega skupnega programa usposabljanja za mejne policiste (Core Curriculum), pri oblikovanju katerega so aktivno sodelovali tudi uslužbenci naše Policijske akademije.

Popoldne je vrata odprla razstava proizvajalcev, ki izdelujejo oziroma ponujajo specialno opremo za nadzor meja, kot so kamere, droni, oprema za prepoznavanje pristnosti dokumentov in podobno.

Ob zaključku konference so bile podeljene nagrade ustvarjalcem treh najboljših fotografij, ki so prispele na javni natečaj agencije Frontex. Prvo nagrado je prejela slika z naslovom Rešeni otrok, na kateri je pripadnik švedske obalne straže, ki drži v rokah rešenega otroka v pristanišču Mytilini na grškem otoku Lesbos. Popoldne je potekala projekcija kratkih filmov z motivi (nezakonitega) priseljevanja. Predstavljen je bil tudi film slovenskega režiserja Žige Virca z naslovom Nov dom.

Udeleženci ED4BG 2017 so bili predvsem predstavniki mejnih policij oziroma sorodnih služb držav članic EU, prav tako so bili vabljeni predstavniki teh služb iz tretjih držav, ki se na različne načine vključujejo v delo agencije. Dogodka so se udeležili še predstavniki Evropske komisije, Europola in drugih institucij oziroma organizacij, vpetih v področje upravljanja meja.

 MG 2610

Poleg Marka Gašperlina so se letošnjega praznovanja evropskega dneva mejnih policistov udeležili še: Melita Močnik in Zoran Stankovič iz Sektorja mejne policije UUP, Jože Konec in Petra Hacin Valič iz Centra za tujce UUP, Aleksander Mali in Ivo Holc iz Policijske akademije. V Seroku so se slovenski delegaciji pridružili še: Goran Borovnik, sekundiran v agencijo Frontex, Petra Maroša iz Stalnega predstavništva Slovenije v Bruslju, Robert Črepinko kot predstavnik Europola ter Andrej Grošelj kot predstavnik Evropske službe za zunanje delovanje.