Sorodne objave

 

V Sloveniji in v večini evropskih držav je med 21. in 27. avgustom potekal evropsko usklajen poostren nadzor hitrosti. V tem času so slovenski policisti obravnavali 3.144 kršitev.

Policisti so med 21. in 27. avgustom ugotovili 3.144 kršitev prekoračitev hitrosti, od tega:

  • 251 izven naselja,
  • 379 na avtocestah in hitrih cestah
  • ter 2.514 v naseljih

Policisti so izrekli tudi 266 opozoril.

Poostreni nadzor hitrosti oz. t. i. akcija Speed je potekala v okviru TISPOL-a. Namen aktivnosti je bil umirjati hitrost na naših cestah, saj ta ostaja glavni razlog za prometne nesreče z najhujšimi posledicami.

Otroci se kmalu vračajo v šolske klopi, zato previdno v bližini šol!

Policisti bodo poostreno nadzirali hitrost na vseh cestah, kjer najpogosteje prihaja do kršitev in prometnih nesreč, ter na cestah v bližini šol. Ob tem namreč začenjamo priprave na aktivnosti ob začetku šolskega leta. Voznike želimo opozoriti, da se bodo naslednji teden v šolske klopi že vrnili otroci, ki so ena izmed najbolj ogroženih skupin v cestnem prometu, zato je nujno, da v bližini šolskih poti zmanjšajo hitrost vožnje oz. jo prilagodijo razmeram na cesti.

Varna pot v šolo in domov

 Ali ste vedeli?

Že če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo 1 km/h, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno 4 %. Znižanje povprečne hitrosti za 1 km/h zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila prometnih nesreč zaradi hitrosti za približno 2 %.

Na to, da je počasneje tudi zares varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri hitrosti 50 km/h kar 85-odstotna, pri hitrosti 30 km/h pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.

Hitrost - počasneje je varneje!

Poleti so prometne nesreče pogostejše, zato bodite previdni

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre. Vozniki lahko zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobijo lažen občutek varnosti, zato lahko vozijo hitreje.

Poletje je tudi čas dopustov, takrat je navadno tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje. Voznike zato pozivamo, da se na pot odpravijo spočiti, da gredo na pot pravočasno ter da so v prometu strpni in umirjeni.

Varno v poletje na slovenskih cestah

Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bila naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami, dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila.

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v policiji znova opozarjamo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!