Sorodne objave

 

Pred nami je martinovo, z njim pa tudi čas praznovanj in druženj. Da bi bilo martinovanje ne le prijetno, ampak tudi varno, vse voznike pozivamo, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi, oziroma naj si zagotovijo varen prevoz. K varni in odgovorni udeležbi v prometu pa pozivamo tudi kolesarje in pešce!


Zvočni posnetek izjave mag. Ivana Kapuna, vodje Sektorja prometne policije (mp3) 


Med 6. in 12. novembrom policisti po vsej Sloveniji v okviru akcije Slovenija piha 0,0 preverjamo, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Še posebej pa bomo nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov poostrili na Martinov vikend.

V tem času bo na številnih cestnih relacijah po državi moč opaziti povečano število policistov, ki bodo preverjali tako vožnjo pod vplivom alkohola kakor tudi vožnjo pod vplivom prepovedanih drog in psihoaktivnih zdravil. Poostrene kontrole bodo potekale ob različnih časovnih obdobjih in na različnih cestnih relacijah. Preizkus alkoholiziranosti bodo policisti odredili tudi vsem kršiteljem hujših prekrškov (visoka prekoračitev hitrosti, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje določil o prednosti itd.).

Prav tako v okviru nadzora nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola preverjamo, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci morebitnih hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Ali veste, da alkohol botruje vsaki tretji smrtni prometni nesreči? Največ nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola se zgodi med vikendi, največkrat pozno ponoči in zgodaj zjutraj, na cestah v naseljih in v njihovi bližini, na regionalnih in lokalnih cestah, ter v obdobjih različnih praznovanj. Med najbolj problematičnimi v letu je prav čas okoli martinovega!

Vse voznike zato opozarjamo na tveganost vožnje pod vplivom alkohola, še posebej v krajih zunaj urbanih naselij, kjer ni zagotovljenega varnega prevoza z javnimi prevoznimi sredstvi. Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pa pozivamo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola in alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim. Več preventivnih nasvetov: Alkohol ubija, največkrat nedolžne!

00 jumbo52

Pihajte 0,0!

Bodite odgovorni vozniki in si obenem prislužite vstopnice za edinstveno glasbeno doživetje, skupni koncert Policijskega orkestra in skupine Tabu, ki bo 28. novembra 2017 v Festivalni dvorani v Ljubljani.